Liječenje na daljinu: Dijabetičari s otoka više ne moraju trajektom na pregled

Milan Dalmacija
7. lipnja 2023.
Zdravlje
A- A+

U suradnji s Domom zdravlja u Supetru, KBC Split pokrenuo je projekt liječenja na daljinu. Njime su trenutno obuhvaćeni samo dijabetičari s otoka Brača, no liječnici su spremni proširiti obuhvat mjesta, ali i dijagnoza koje će se moći liječiti putem videopoziva.

Liječnik zapisuje dijagnozu

Liječnik postavlja dijagnozu | Foto: Pixabay

Zdravstvena skrb na otocima nije na najvišoj razini. Posebno je to problematično i stoga što na otocima živi uglavnom starije stanovništvo. Kako bi im se barem malo pomoglo, pokrenut je projekt liječenja na daljinu. Prvi su ga iskušali Bračani s dijabetesom.

Odlazak liječniku njima nikad nije bio jednostavniji. Umjesto odlaska na trajekt do Splita, a potom do bolnice i natrag na otok, što uzima vrijeme i novac, sad samo trebaju doći do svoje ambulante, piše portal Zimo.

Spajanje računalom

Liječnik pokazuje pacijentu rezultate pretrage na prijenosnom računalu
Posebna aplikacija za zdravlje: Liječnici sada pacijente mogu pregledati online, evo kako to izgleda

U Domu zdravlja u Supetru po prvi su se puta u utorak liječnici računalom spojili s ambulantom za dijabetes KBC-a Split na Križinama. Ondje ih je čekala liječnica Tina Tičinović Kurir, koja je objasnila da se na Braču nalaze doktor i pacijent s kojim razgovaraju i temeljem toga pišu nalaz.

– Ako ovaj projekt bude dobro radio, onda isto možemo surađivati s drugim kolegama, na drugim otocima, rekao je ravnatelj KBC Split, Julije Meštrović.

Spremni za proširenje usluge

Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirano je 40.000 osoba s dijabetesom. Kao što smo već pisali, procjenjuje se da je u Hrvatskoj ukupno oko pola milijuna dijabetičara. No, nisu problem samo otoci, niti dijabetes.

– Spremni smo surađivati s ostalim medicinskim granama, s ostalim specijalistima, rekao je voditelj ambulante obiteljske medicine, doktor Mladen Bonačić Sargo.

Telemedicina bi tako mogla zaživjeti i u drugim ruralnim krajevima Hrvatske. Pitanje je samo kad će se to ostvariti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap