Kolesterol: Veliki neprijatelj zdravlja koji se može kontrolirati prehranom, evo što nam je rekao nutricionist

Ana Kanazir
15. listopada 2023.
Zdravlje
A- A+

Kolesterol je dio naših stanica i omogućava pravilno funkcioniranje organizma. Ipak, postoji i loš kolesterol koji može dovesti do raznih zdravstvenih problema. Konzultant za nutricionizam, Dominik Stanković nam je otkrio da se kolesterol može tretirati određenom vrstom namirnica, a rekao nam je i što sve treba izbjegavati.

Umirovljenik jede hranu sa žlicom

Prehrana utječe na kolesterol | Foto: Beth Macdonald/Unsplash

Postoji dobar i loš kolesterol, a potonji može biti posebno opasan za organizam i može utjecati na pojavu bolesti. Dobra je vijest kako se povišeni kolesterol može tretirati i određenom prehranom, a više nam je otkrio magistar nutricionizma i znanosti o hrani iz savjetovališta za prehranu nutricionizam.hr, Dominik Stanković.

hrana
Nutricionist otkrio što jesti na jesen da zaštitite imunitet: 'Najbolje smjernice za očuvanje zdravlja daje nam priroda'

Dvije vrste kolesterola

Kako nam je odmah na početku rekao nutricionist, kolesterol se često spominje u kontekstu ‘prehrambenih zločinaca’. Ipak, objasnio nam je kako je isti taj kolesterol dio naših stanica i kako omogućava pravilno funkcioniranje organizma. Stanković nam je objasnio kako kolesterol gradi stanične membrane, služi za sintezu spolnih hormona poput testosterona i estrogena i kortikosteroida koji reguliraju upalu u organizmu, a neophodan je i za proizvodnju žuči te stvaranje vitamina D.

S druge strane, kada razine kolesterola postanu previsoke, posebno kada razine kolesterola niske gustoće LDL postanu previsoke, to onda utječe i na zdravlje. Nutricionist nam je objasnio kako u ovom slučaju dolazi do nakupljanja kolesterolskih plakova u arterijama, što ih može suziti i učiniti manje elastičnima, a to je onda stanje poznato kao ateroskleroza. Dodatni problem, prema riječima nutricionista, predstavlja visoka razina triglicerida, spojeva glicerola i masnih kiselina, koji se također mogu akumulirati u krvi, često u suradnji s visokim razinama LDL kolesterola.

Postoje i lipoproteini visoke gustoće HDL koji se smatra zaštitnim jer može prenositi kolesterolske naslage iz arterija natrag u jetru, gdje se mogu razgraditi i eliminirati iz tijela. Kako navodi nutricionist Stanković, povišenje kolesterola i triglicerida u krvi je reverzibilan proces i moguće ga je kontrolirati prehranom, ali naglasak treba staviti i na prevenciju.

Kolesterol i prehrana

U prehrani bi trebalo uvesti određene namirnice koje će biti odlične u borbi s kolesterolom. Posebno je važno jesti sezonsko voće i povrće koje obiluje vitaminima i koje će osim za kolesterol biti dobri i za imunitet, a o čemu smo pisali u ovom tekstu.

– Jednostavne prehrambene promjene kao što su uključivanje cjelovitih žitarica poput zobenih pahuljica i ječma, mahunarki poput graha i leće, te voća i povrća, mogu značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, rekao je nutricionist.

Osim preporuka što bi trebalo uzimati, treba znati i što treba izbjegavati. Naš sugovornik preporučuje ograničiti namirnice bogate zasićenim mastima, koje se često nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla kao što su sir, slatkiši, masno meso i mliječni deserti.

– Praktičan savjet je pratiti raspored ‘zdravog tanjura’, odnosno ½ dnevnog unosa prepustiti voću i povrću, ¼ dnevnog unosa žitaricama i mahunarkama i ¼ proteinskim namirnicama poput mesa, ribe i jaja, a uz to konzumirati 200 do 400 ml mliječnih proizvoda dnevno te jednu šaku orašastih plodova ili sjemenki, rekao nam je Stanković.

‘Doza čini otrov’

Dobro je poznato i kako bi trebalo smanjiti konzumaciju pohane i pržene hrane i to na dva do tri puta mjesečno, a treba paziti i na raznolikost unutar svake skupine namirnica i paziti da je tijelo u rasponu zdrave tjelesne mase.

– U konačnici slavna rečenica da doza čini otrov poznata je i kolesterolu u žilama pa nam izbjegavanje u potpunosti potencijalno može donijeti više štete nego koristi. Drugim riječima, pojedite žumanjak jaja, teleću šniclu ili bečki odrezak, ali vodite računa da uz to unosite i dovoljne količine hrane biljnog podrijetla, a posebno voća i povrća raznih boja i oblika, objasnio nam je nutricionist za kraja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap