Kako provjeriti je li vaša maskica učinkovita? Test od jedne sekunde može dati odgovor

Josip Mihaljević
27. srpnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Proteklih tjedana sve su jače preporuke Stožera u vidu obveznog nošenja zaštitnih maskica. Bile one pamučne ili jednokratne kriruške, trebale bi se nositi u gotoov svim zatvorenim prostorima. Evo kako možete provjeriti je li ona učinkovita.

maska

Foto: Youtube screenshot

Kada se već moraju nositi, važno je da maske budu učinkovite tj. da ne propuštaju previše zraka. To možete provjeriti jednim trikom sa svijećom, piše Mirror.co.uk.

Simon Kolstoe, viši predavač za medicinu utemeljenu na dokazima sa Sveučilišta u Portsmouthu nedavno je objavio jedan kratki test kojim možete provjeriti koliko je efikasna maska koju nosite.

Sve što trebate napraviti jest upaliti svijeću, oprezno se približite plamenu i probajte ga ugasiti kroz masku. Ako uspijete, to je znak da kroz masku prolazi previše zraka, što ukazuje na to da kroz nju prolazi više čestica, pa tako i moguće kapljice koje u sebi mogu imati koronavirus.

“Naravno da je udaljenost i snaga puhanja bitna, ali na tržištu postoji stvarno velik broj maskica koje su napravljene od različitih materijala, neke imaju više slojeva, a neke manje. Dizajn maske koji propušta najmanje zraka kada probate ugasiti svijeću vjerojatno jest najbolja barijera za zaštitu od virusa”, kazao je Kolstoe.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap