Kako dizanje utega može natjerati mozak da stvara nove stanice

Josip Mihaljević
5. kolovoza 2019.
Zdravlje
A- A+

Novo istraživanje, doduše na životinjama, pokazalo je kako vježbe s utezim ne utječu samo na mišiće. Dapače, utječu i na mozak, na taj način da – stvaraju nove stanice u njemu!

utezi

Foto: Pixabay

Treniranje s utezima ne poboljšava samo mišiće, zglobove i tkivo oko njih – nego je dobro i za zdravlje mozga. Barem kod životinja, ali velik dio istraživanja koji se pokaže da funkcionira kod životinja na ovaj ili onaj način funkcionira i kod ljudi, piše nytimes.com.

Znanstvenici su na laboratorijske miševe postavili sićušne utege od kojih su trebali fizički ojačati, ali iznenađenje je došlo u vidu toga da su ojačali i mentalno.

U zdravom tijelu – zdrav duh (ili u ovom slučaju mozak)

Stvarali su više moždanih stanica u mozgu što je utjecalo na njihove razine uspješnosti u “razmišljanju” i rješavanju raznih zadataka u laboratoriju.

Blagi gubitak funkcionalnosti mozga karakterističan je za treću dob, pa su testirali i malo starije miševe. Kod njih je nakon vježbe došlo do nečega što su nazvali “dobno povezanim gubitkom pamćenja”.

To samo još jedno u nizu istraživanja koje potvrđuje dobru staru izreku: “U zdravom tijelu – zdrav duh.” I to ne mora biti isključivo dizanje utega – čak i malo aktivnije šetanje će vam poboljšati mentalno zdravlje.

Nekoliko istraživanja o dizanju utega i utjecaju na mozak napravljeno je i na ljudima. No, većina znanstvenika se slaže kako su ta istraživanja napravljena na malom uzorku, a veza između vježbe i razvoja mozga nije dovoljno dobro objašnjena.

Velika promjena u mozgu

No, ovo istraživanje otkrilo je točan mehanizam. Prvo su starije miševe koji su već pokazivali rane znakove demencije naučili vježbati. Nakon pet tjedana, svi oni su postizali puno bolje rezultate na testovima u labirintu koji zahtjevaju uporabu logike, pretpostavki i zaključaka.

Autorica istraživanja dr. Kaylor Kelty kaže kako im je program od pet tjedana “efektivno vratio štetu koja je nastala od starenja.”

Tek nakon što su mikrosopski zavirili u mozgove miševa, došli su do zaključaka da su miševi koji su ‘trenirali’ imali više kemijskih sastojaka koji potiču stvaranje novih moždanih stanica, čak i u starosti.

Međutim, miševi nisu ljudi. U ovom trenutku je nemoguće potvrditi da će se ista stvar dogoditi s ljudima, ali istraživačica Kelty je uvjerena da je ovo dobra vijesti:

“Mislim da je sljedeći korak napraviti istraživanje s utezima nad ljudima. Dobro je za bilo koga tko se time bavi zbog niza drugih razloga, a moje istraživanje ukazuje da možda čak i štiti mozak. Tko od nas ne želi zdrav mozak?”, pita se.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap