Jeste li znali da većina ljudi pogrešno pije čaj? Evo o čemu se radi

Ana Kanazir
8. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Čaj je topli napitak koji se rado konzumira zimi kako bi nas ugrijao. Postoje različite vrste čajeva, oni u rinfuzi, ali i oni u vrećici. Neki biljni čajevi čak imaju i značajne prednosti za organizam. Ipak, mnogi rade jednu važnu stvar pogrešno kod kuhanja čaja i njegove pripreme. Radi se o vremenu koje je potrebno vrećici čaja da odstoji u kipućoj vodi.

čaj

čaj | foto: Pixabay, Muisje

Kako biste bili sigurni da ćete piti kvalitetan čaj, uvijek slijedite upute koje pišu na samoj kutiji ili ambalaži čaja. Posebnu pozornost pri tome obratite na to koliko je dugo potrebno držati vrećicu čaja u vrućoj vodi, ali i na koliko stupnjeva je potrebno zagrijati vodu.

Čajevima i medom - prirodnim lijekovima iz davnina - preduhitrite zimske bolesti

Zašto se treba strogo pridržavati pravila?

Ako pustite da vrećica čaja ili listići čaja stoje predugo u šalici, može doći do promjene okusa čaja. Točnije, čaj će postati gorak. Jednako tako, čaj može promijeniti okus kada dulje odstoji ili kada ga pijete hladnoga.

Jednako tako, ako čaj prelijete s vodom koja je zagrijana na većoj temperaturi od one koja je navedena na samom pakiranju, čaj isto može postati gorak. Tako je vrećicu ili listiće zelenog i bijelog čaja najbolje preliti vrućom vodom do 85 °C, dok će crni čaj i voćni čajevi biti odlični kada ih prelijete s vodom temperature 100 °C.

Ako niste sigurni koji biste čaj popili po zimi ili koliko je meda potrebno staviti u čaj, savjete možete pogledati ovdje. 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap