Jedan lijek za mršavljenje je dobar i za liječenje pretilih kardiovaskularnih bolesnika

Ana Kanazir
13. studenoga 2023.
Zdravlje
A- A+

Novo istraživanje je pokazalo kako tjedna terapija injekcijama semaglutida od 2,4 miligrama može smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti od kardiovaskularnih bolesti kod pretilih kardiovaskularnih bolesnika koji nemaju dijabetes i to za 20 posto, kako je objavila farmaceutska tvrtka Novo Nordisk.

Starija ženska osoba se drži za srce dok sjedi na krevetu

problemi sa srcem | Ilustracija: Rawpixel

Lijek Wegovy inače pomaže u gubitku težine, a otkriveno je i kako istodobno smanjuje učestalost od srčanog udara, moždanog udara ili smrti od srčanih bolesti i to za 20 posto. Ovaj lijek je kemijski poznat i kao semaglutid, a ubrizgava se injekcijama pod kožu.

Muškarac se rukama drži za srce
Ovih 5 simptoma ne biste nikada povezali s bolesti srca, a mogu biti znak da je vrijeme za hitan posjet liječniku

Lijek za gubitak težine ima i druge prednosti

Terapija lijekom Wegovy koristi se za gubitak težine, a rezultati nove studije su pokazali i kako je ovaj lijek dobar i za neke druge stvari. Točnije, ovaj lijek smanjuje učestalost od srčanog udara, moždanog udara ili smrt od srčanih bolesti za 20 posto. Samo istraživanje je trajalo oko 33 mjeseca kada se pratilo stanje ukupno 17.064 pacijenata. U studiju su bili uključeni i pretili nedijabetičari s preboljelim srčanim i moždanim udarom ili simptomatskom perifernom aterosklerotskom bolešću.

Pokazalo se da je Wegovy smanjio rizik od nefatalnog srčanog udara za 28 posto, nefatalnog moždanog udara za 7 posto i smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima za 15 posto u usporedbi s pacijentima koji su dobivali placebo, prenosi n1info.hr

Postoje i nuspojave

Ipak, u sklopu istraživanja se nije proučilo kako točno semaglutid sprječava razvoj bolesti srca, samo se pratilo kako spriječiti da se one ne pogoršaju.

– Kardiovaskularna korist od Wegovyja je kombinacija mnogih čimbenika, no ja bih istaknuo kontrolu glikemije (šećera u krvi), gubitak težine i upalu, rekao je Martin Lange, voditelj razvoja Novo Nordiska.

Dodao je i kako bi se trebale ažurirati informacije o samom lijeku kako bi na uputama pisale i dobrobiti za srce. Treba napomenuti i kako je studija pokazala da je tijekom ispitivanja na 17.604 pacijenata u trajanju od prosječno tri godine, gotovo 1.500 onih koji su uzimali Wegovy prekinulo liječenje zbog nuspojava, uglavnom gastrointestinalnih problema, poput mučnine i povraćanja, u usporedbi sa 718 pacijenata u placebo skupini.

Ovo je dobra vijest za sve koji imaju kardiovaskularne bolesti, ali je prije uzimanja ovog lijeka potrebna konzultacija s liječnikom. Općenito se bolesti srca i krvnih žila mogu prepoznati po nekim očitim, ali i po nekim skrivenim simptomima o kojima smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap