Jagode: Za što su dobre i kako ih možete što dulje održati na životu?

Ana Kanazir
24. travnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Jagode su mnogima omiljeno sezonsko voće. Mogu se jesti same, sa šećerom, šlagom, čokoladom ili u kolačima. Ipak, ovo voće ima i mnoge prednosti za organizam, a mogu se spremiti na poseban način kako bi što dulje izdržale u hladnjaku.

jagode s tržnice u mjericama

Jagode s tržnice. Foto: mirovina.hr

Jagode sadrže vitamine i vlakna, a imaju i visoke doze antioksidansa, magnezija i kalija. Zanimljivo je i kako samo osam jagoda sadrži više vitamina C od naranče. U kojoj se još sve hrani nalazi vitamin C možete pročitati ovdje. 

Zašto su jagode dobre?

Jagode su vrlo ukusne, ali i zdrave. Imaju i protuupalna svojstva pa se može spriječiti oštećenje kože kada se primjene lokalno. S druge strane, jagode kada se jedu mogu utjecati na neka stanja u organizmu. Tako je jedno malo istraživanje pokazalo da utječu na zdravlje zglobova pri čemu smanjuju bol i oticanje.

Ovo voće sadrži malo šećera, a i pomaže kod razgradnje raznih oblika glukoze. Jednako tako, pomaže u sprječavanju pojave nekih bolesti.

Vitamin C - u kojoj se sve hrani nalazi ova prva pomoć za očuvanje imuniteta u zimskim mjesecima

Što sve sadrže jagode?

Jagode imaju najviše vitamina C koji je odličan kod raznih prehlada i upala. Sadrže i magnezij, kalcij, kalij, vitamin K, fosfor, a sadrže i vlakna koja su dobra za probavu.

Dobra je stvar da ne sadrže masti, a imaju i malo kalorija, što ih čini idealnom užinom, jasno, kada se jedu bez šećera.

Kako spremiti jagode?

Iako se jagode najčešće spremaju u hladnjak u mjerici u kojoj su kupljene, ovo je možda i najgora opcija. Naime, jagode će na ovaj način brže truliti, a mogu se i upljesniviti. Kako bi se ovo izbjeglo, rješenje je vrlo jednostavno.

Kada ih kupite, dobro operite jagode i lagano obrišite čistom kuhinjskom krpom. Nakon toga ih još malo pustite da se osuše na zraku kako na njima ne bi ostalo ništa vode.

Nakon toga u staklenku stavite papirnati ubrus i onda jednu po jednu jagodu stavljajte u staklenku koju potom poklopite. Ovo može biti oprana i posušena staklenka od meda ili kiselih salata, kao što je ukiseljena cvjetača, za što recept možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap