Iz Štampara upozorili: Starije osobe trebaju izbjegavati hladnoću, ali i paziti na nekoliko stvari

Ana Kanazir
4. prosinca 2023.
Zdravlje
A- A+

Vani su zavladale niske temperature, za vikend nas je obradovao i snijeg, a cijeli tjedan su najavljeni minusi. Ipak, kako biste bezbrižno mogli šetati po ovoj hladnoći i uživati u svježem zraku, služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba su dali čak 14 jednostavnih mjera zaštite zdravlja starijih osoba u ovim uvjetima.

Starija ženska osoba u snijegu

Starije osobe bi trebale paziti kod niskih temperatura | Foto: Pexels, cottonbro studio

Niske temperature i hladnoća znače i da treba obratiti veću pozornost na neke stvari. Posebno se moraju paziti stariji građani kako se ne bi nahladili ili pak poskliznuli. Sve preporuke su otkrili stručnjaci, a na vama je samo da ih se pridržavate.

Kišovito vrijeme
Prognoza za zimu: DHMZ nam je otkrio što nas sve čeka u narednim mjesecima, a vijesti i nisu toliko dobre

Hladnoća je posebno opasna za one s bolestima

Starije osobe, odnosno osobe starije od 65 godina se svrstavaju u rizičnu skupinu građana, osobito osjetljivu na hladnoću. Ovo je tako zbog sniženog bazalnog metabolizma ovih osoba, ali i zbog promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja i nedostatne fizičke aktivnosti, navodi se na stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Upravo zato su u suradnji s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba podijelili nekoliko savjeta i preporuka za starije osobe.

Prije svega, preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, posebice u ranojutarnjim i večernjim satima, osobito za osobe koje su oboljele od kardiovaskularnih, respiratornih i endokrinih bolesti te oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Jednako tako, treba paziti i da odjeća bude slojevita, ali ne i preuska, a da je vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu. Najbolje bi bilo da se izbjegava izlazak na hladnoću, ako je to moguće, a treba zaštiti glavu kapom, ruke rukavicama i prekriti usta šalom kako se ne bi izravno udisao hladni zrak.

Treba izbjegavati težak rad

U slučaju pojave pojačanog znojenja, potrebno je presvući vlažnu odjeću i skinuti višak odjeće. Ipak, ovdje bi bilo najbolje i vratiti se unutrašnji prostor, a unutra bi se hitno trebali vratiti i ako se pojavi drhtavica. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju te gubitka osjeta, uz blijedu boju kože, a pri utopljenju izrazitog crvenila kože, potrebno je kontaktirati liječnika opće ili obiteljske medicine.

Starije osobe bi trebale izbjegavati i teži fizički rad na otvorenom, ali i aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći, a ovo se odnosi i na čišćenje snijega. Uz to, treba paziti da se unosi dovoljno tekućine, a preporučuje se uzimati puno toplih čajeva i juhe.

Pratite obavijesti u medijima

U okolnostima izrazito nepovoljnih životnih uvjeta zbog ekstremne hladnoće potrebno je starijim osobama osigurati primjereno stanovanje, zdravstvenu skrb te opskrbu hranom i vodom uz potporu zajednice i obitelji, kao i kontinuirano utvrđivanje i praćenje zdravstvenih i socijalnih potreba starijih osoba.

U vrijeme hladnih mjeseci preporuka je da osobe starije životne dobi uvijek uz sebe imaju svoje osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja), kao i popis lijekova koje uzimaju te telefonski broj osobe kojoj se može javiti za tu stariju osobu. Ipak, kako biste uopće znali kakvo će biti vrijeme, potrebno je redovito pratiti obavijesti putem javnih medija, rodbine, prijatelja te se pridržavati preporuka javnih službi tijekom hladnoće ili niskih temperatura zraka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap