Imate sretnog partnera? Odlično, jer ćete u tom slučaju živjeti dulje

Jasmina Grgurić Zanze
30. studenoga 2019.
Zdravlje
A- A+

Ako ćemo se povesti za rezultatima najnovijeg istraživanja, onda nam se isplati već od ovoga trenutka pokušati što više usrećiti našeg bračnog partnera. Zašto bismo to činili? Osim zato što je lijepo, znanstvenici bi dodali i zato što ćemo u tom slučaju – biti boljeg zdravlja i živjeti dulje! Formula je vrlo jednostavna: Sretna žena ili muž jednako bolji i dulji život.

Foto: Unsplash

Tajna sretnog života imati je sretnu ženu. Ova rečenica više nije neka obična izreka, nego tvrdnja koja je svoje uporište sada dobila i u znanosti. Riječ je o istraživanju koje je na nizozemskom sveučilištu Tilburg provela znanstvenica Olga Stavrova. Studija koja je objavljena u časopisu Psychological Science kazuje da sreća supružnika ne utječe samo na duljinu braka, nego i života.

Zadovoljstvo supružnika povezano s našom smrtnošću

Mnoga su istraživanja pokazala da je zadovoljstvo životom povezano s dugovječnošću. No, ona se uglavnom bave time kako percepcija osobe utječe na nju samu, a ne kako drugi ljudi utječu na nju. U međuljudskim odnosima, najvažniji su nam članovi obitelji i kolege na poslu, na što se i znanstvenici najviše fokusiraju. Međutim, supružnik u svemu tome zauzima glavno mjesto, jer su ta dva bića najviše u međusobnoj interakciji.

Istraživanje s Harvarda tijekom 80 godina otkrilo tajnu zdravlja, sreće i dugovječnosti

Stavrova je željela otići korak dalje od svih dosadašnjih istraživanja, kako bi ustanovila je li zadovoljstvo supružnika povezano sa stopom smrtnosti onog drugog. Pritom je koristila podatke iz zdravstvene i mirovinske studije (HRS) koju je kao nacionalnu studiju provelo Sveučilište u Michiganu u suradnji s Nacionalnim institutom za starenje, a koji je prikupljao podatke o zadovoljstvu životom i drugim faktorima za koje se vjeruje da doprinose smrtnosti.

Kod 16 posto ispitanika koji su umrli, većina njihovih partnera je izjavila kako su manje zadovoljni životom. Supružnici ispitanika koji su umrli imali su i povećan rizik od smrtnosti u odnosu na one čiji su supružnici još živi. To znači da je supružnikovo zadovoljstvo životom povezano sa smrtnošću, bez obzira na socijalnu, ekonomsku ili demografsku pozadinu. Tako je rizik smrtnosti za ispitanike koji imaju sretne supružnike bio niži od onih koji imaju nesretne supružnike.

Zadovoljstvo koje je važnije od našeg vlastitog

Da bi stvar bila bolja, istraživanje je pokazalo da razina zadovoljstva supružnika ima jači utjecaj na smrtnost osobe nego njezino vlastito zadovoljstvo.

“Rezultati naglašavaju ulogu našeg neposrednog okruženja na naše zdravlje. To širi naše shvaćanje svega onoga što čini socijalno okruženje jednog pojedinca, na način da uključujemo osobnost i dobrobit osoba koje nas okružuju” – rekla je Stavrova.

Primijetila je i da podrška partnera ne mora nužno odgovarati nižoj smrtnosti ispitanika. Međutim, veće zadovoljstvo supružnika bilo je povezano s više tjelesne aktivnosti partnera. Slijedom toga, ovo može potaknuti osobu da vodi aktivniji način života, što potencijalno povećava njegov životni vijek.

Studija je istaknula i važnost razmatranja utjecaja vršnjaka i obitelji kad je riječ o našem zdravlju.

Imate sretnog partnera? Odlično, jer ćete u tom slučaju živjeti dulje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap