Imate li i vi problema sa smrdljivim martinima? Evo kako ih se riješiti

Ana Kanazir
16. listopada 2022.
Zdravlje
A- A+

Smrdljivi martini su zeleni ili smeđi kukci koji se mogu vidjeti na drveću, biljkama, na balkonu, a često i ulete u kuću ili stan pa se mogu vidjeti i na raznim predmetima. Vole voće, ali i biljke, a jednako tako u domove ulaze jer traže toplinu.

smrdljivi martin

smrdljivi martin | foto: pixabay, Brett_Hondow

Smrdljivi martini nisu opasni i otrovni za ljude, ali zato će gristi biljke i cvijeće. Osim toga, ispuštaju i neugodan miris zbog čega su i dobili ime. Sve o ovim bubama je ispričala profesorica sa zagrebačkog PMF-a Lucija Šerić Jelaska.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450

Opasni su za poljoprivredu

-Toplije vrijeme i vlaga, kao i klimatske promjene, pogoduju kukcima da se brže razmnožavaju, tako da možemo govoriti o povećanom broju smrdljivih martina, rekla je Šerić Jelaska za Dnevnik Nove TV.

Dodala je i kako se u naše domove dolaze zagrijati, ali i kako nisu opasni. Osim toga, napomenula je kako se neće namnožiti u domu građana jer se razmnožavaju tek u proljeće.

S druge strane, profesorica kaže kako ovi kukci poljoprivrednicima zadaju mnoge muke jer uzrokuju štetu na plodovima, a dok prelaze s ploda na plod mogu prenijeti i gljivice koje se vrlo brzo šire i nanose još veću štetu.

Kako se riješiti smrdljivih martina?

Dobro je poznato kako smrdljivi martini ispuštaju neugodan miris kada ih se stisne ili zgazi pa je to potrebno izbjegavati. Najbolje bi ih bilo usisati ili lagano ih preusmjeriti prema izlazu iz kuće ili stana. Kako piše Country living, u borbi s ovim kukcima može pomoći pripravak napravljen od tople vode, deterdženta za pranje posuđa i alkoholnog octa.

Imate li i vi problema sa smrdljivim martinima? Evo kako ih se riješiti
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap