HZJZ upozorava: Na ove se načine možete zaštititi od nepodnošljive hladnoće

Ana Kanazir
7. veljače 2023.
Zdravlje
A- A+

Ovoga tjedna su nastupili minusi, zbog čega su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdali nekoliko upozorenja i preporuka kako se ponašati pri niskim temperaturama. Posebno bi trebali pripaziti stariji ljudi, ali i oni s kroničnim bolestima. Zaštita od hladnoće se mora shvatiti ozbiljno kako ne bi došlo do posljedica, upozoravaju iz HZJZ-a.

hladnoća

hladnoća | foto: Spencer Backman, Unsplash

Svako vrijeme nosi svoje, a niske temperature mogu biti posebno opasne ako ne postoji pravilna zaštita od hladnoće. Kako se navodi na stranicama HZJZ-a može doći do ozeblina, ali i do pothlađenosti tijela, što u nekim situacijama može dovesti do smrti. Donosimo vam kako se sve možete zaštititi od niskih temperatura.

Kako se zaštiti od niskih temperatura?

Prije svega je važno dobro se odjenuti. Uvijek stavite više slojeva tople odjeće na sebe kako biste po potrebi neki sloj mogli skinuti. Najbolji materijali su vuna, polipropilen i svila. Obavezna je i kapa koja prekriva uši, šal kojim možete pokriti usta te rukavice, ali i topao kaput ili jakna koji su po mogućnosti nepropusni na vjetar i vlagu. Ako je vani stvarno jako hladno i ako je moguće, izbjegavajte izlazak iz topline svojeg doma.

HZJZ savjetuje osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, da izbjegavaju izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Isto tako, treba izbjegavati i teške fizičke poslove na otvorenom, ali i aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

S druge strane, kada vam je uvijek hladno, bez obzira na temperature zraka i slojeve odjeće koje imate na sebi, to može biti znak određenog stanja ili bolesti. O čemu se točno radi možete pročitati u ovom tekstu.

hladnoća
Uvijek morate nositi nekoliko slojeva odjeće jer vam je stalno hladno? Evo što to može značiti

Pratite znakove tijela

Važno je i prepoznati znakove tijela i na njih pravovremeno reagirati. Tako nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu za utopljavanjem i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina kao što su utrnuće i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol, treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopliti zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i po potrebi nazvati hitnu pomoć.

Kako biste unaprijed znali koliko će biti hladno uvijek možete gledati vremensku prognozu, kao i posebne prognoze. Jedna takva je i tablica koja će vam reći kolika je zapravo opasnost od hladnoće koja može utjecati na zdravlje. Zaštita od hladnoće je važna za prevenciju raznih neželjenih stanja koja se mogu dogoditi u tijelu.

Upozorenje na hladnoću

Upozorenje na hladnoću | Screenshot DHMZ

hladnoća
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap