HUBOL nezadovoljan stanjem palijative u Hrvatskoj: Palijativni pacijenti završavaju na hitnoj

Milan Dalmacija
30. rujna 2023.
Zdravlje
A- A+

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) nezadovoljna je time što HZZO nije ugovorio stalno dostupnu palijativnu skrb. To znači da palijativni bolesnici završavaju na hitnoj, zbog čega akutni bolesnici nemaju kvalitetnu medicinsku skrb. Smetaju im i smjernice za postupanje s palijativnim bolesnicima te nedostatak kreveta za njih.

Crno-bijela fotografija starije ženske osobe kojoj dvoje pomažu kod hodanja | Unsplash

Palijativna skrb | Unsplash

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zabrinuta je zbog niske razine palijativne skrbi u Hrvatskoj. Smatraju da je nedopustivo što Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) još uvijek nije ugovorio stalno dostupnu palijativnu skrb. Ističu da je taj pojam kod nas, pogotovo pod uvjetom dobre organizacije i kvalitete ‘prazno slovo na papiru’.

njega i skrb starije osobe
Komentar: Čak i premijer razumije koliko je važna palijativna skrb

– HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoji samo u radne dane jer ih neradnim danima i noću upućuju na hitnu medicinu gdje takvim pacijentima nije mjesto, priopćila je Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Ugroženi i drugi bolesnici

Kako prenosi HRT, Šmit je naglasila da će situacija u kojoj palijativni bolesnici završavaju na hitnom prijemu značiti da će akutni bolesnici ostati bez hitne medicinske pomoći. Stoga traži od HZZO-a da ugovori palijativnu pripravnost kako bi posebno osposobljeni timovi mogli biti dostupni u svako doba dana i noći.

U pojedinim bolnicama, dodaju, postoje ‘palijativni’ kreveti, ali to su kreveti koji su ‘ukradeni’ akutnim bolesnicima. S druge strane, neke bolnice uopće nemaju, niti planiraju imati krevete za palijativnu skrb.

Problematične smjernice

Do 46 tisuća pacijenata treba palijativnu skrb, evo što je obećao premijer

HUBOL-u su problematične i Smjernice za rad bolničke i izvanbolničke hitne medicinske pomoći s palijativnim pacijentima. Zgroženi su njihovim sadržajem i smatraju da nisu dovoljno kvalitetne.

Ponovno naglašavaju da palijativni pacijenti nisu pacijenti hitne medicinske pomoći, no kako HZZO nije ugovorio stalno dostupnu palijativnu skrb, ‘za administraciju je jedino logično’ da se i to prebaci hitnoj pomoći.

Što će se dogoditi tek treba vidjeti s obzirom na to da je premijer Andrej Plenković u Saboru nedavno najavio donošenje novog nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi, ali i nacionalnu mrežu za liječenje boli, o čemu možete čitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap