Istraživanje: Popularni lijek smanjuje bol i temperaturu, ali utječe i na psihu

Josip Mihaljević
24. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Jedan od najpoznatijih lijekova iz slobodne prodaje svakako je i paracetamol. U Hrvatskoj je poznatiji kao Lekadol, Panadol ili Lupocet, a istraživanje iz 2020. godine otkriva kako se ne radi o lijeku koji “samo” otklanja glavobolju i spušta temperaturu.

tablete

Foto: Unsplash

Jedan od najčešće konzumiranih lijekova svakako je analgetik paracetamol. U Hrvatskoj se zovu Lekadol, Panadol ili Lupocet, a istraživanje iz 2020. godine otkriva da se ne radi o lijekovima koji “samo” otklanjaju bolove i temperaturu.

Paracetamol je još poznat i kao acetaminofen, a znanstvenici tvrde da konzumacija tog lijeka utječe i na ljudsku psihu, piše N1. Istraživanje se pozabavilo promjenama u ljudskom ponašanju kada koriste lijekove koji se kupuju bez recepta i zaključili su da paracetamol smanjuje negativne emocije i ljude čini spremnije na rizična ponašanja:

lijekovi
Starijima od 60 više ne preporučuju uzimanje aspirina kao prevencije srčanog i moždanog udara

“Izgleda da acetaminofen čini da ljudi osjećaju manje negativnih emocija kada se dvoume oko rizičnih aktivnosti – jednostavno ne osjećaju toliki strah. Obzirom da gotovo 25 posto stanovništva u SAD-u uzima acetaminofen svakog tjedna, smanjena percepcija rizika i povećano preuzimanje rizika mogu imati važne efekte na društvo”, tvrdi neuroznanstvenik Baldwin Way sa Sveučilišta u Ohiu.

Ovi rezultati idu u prilog rnaijim istraživanjima koja su utvrdila da se efekt paracetamola,  smanjivanje boli, proteže i na različite psihološke procese – prije svega smanjuju prag osjetljivosti na povrijeđene osjećaje i smanjuje osjećaj empatije.

Efekti svega toga su razmjerno blagi, ali ipak treba imati na umu da se acetaminofen nalazi u više od 600 lijekova, što na recept, što bez recepta. Way je iznio planove za daljnja istraživanja acetaminofena u pogledu koliko zaista efikasan u smanjivanju fizičke boli. Ponekad je, kažu ranija istraživanja, taj efekt jedva nešto jači od običnog placeba.

Unatoč tomu, Svjetska zdravstvena organizacija ga smatra jednim od esencijalnih lijekova, a preporučuju ga čak i za pacijente koji kod kuće prebolijevaju covid-19.

tablete
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap