Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu poziva građane na sudjelovanje u istraživanju prehrambenih navika

Ana Kanazir
2. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

HAPIH vas poziva da se odazovete Nacionalnom istraživanju prehrambenih navika adolescenata i odrasle populacije koje se provodi na ispitanicima od 10 do 75 godina i starijima, a prikupljeni podaci će otkriti zanimljive podatke o prehrambenim navikama građana.

ljetna hrana

Foto: Unsplash

Prehrambene navike naroda se svako malo mijenjaju. Prije se sve jelo puno jednostavnije i kuhalo na svinjskoj masti te nisu ni postajale određene namirnice koje su danas popularne. Upravo zato umirovljenici tvrde kako se prije bolje jelo, o čemu smo pisali nedavno. Nekada su tako omiljeni desert bile najjednostavnije palačinke, a sada ćemo saznati koji je novi omiljeni desert građana.

Zašto se provodi ovo istraživanje?

Osim što je zanimljivo vidjeti koliko se stalno mijenjaju naše preferencije hrane, ovime će se procijeniti i unos hranjivih tvari kod svih dobnih skupina, a sam cilj istraživanja je očuvanje zdravlja stanovnika.

Kako se biraju ispitanici?

U istraživanju će sudjelovati preko 2.000 ispitanika koji će se odabrati slučajnim odabirom s područja cijele Republike Hrvatske, a svi koji žele sudjelovati se mogu prijaviti na ovom linku i popuniti obrazac. Nakon prijave će odabrani građani dobiti poziv anketara.

jel hrana nekad bila bolja
Umirovljenici tvrde da je hrana nekada bila bolja: 'Nismo znali za avokado i goji bobice'

Kako izgleda istraživanje?

Sudjelovanje obuhvaća dva razgovora s anketarom koje traje oko 30 minuta. Anketar će prikupiti općenite informacije o vama i pitati vas što ste konzumirali od hrane i pića dan ranije. Na prvom susretu zajedno s anketarom ispunjavate opći upitnik o osnovnim podatcima o sebi i upitnik o onome što ste jučer jeli i pili. Minimalno tjedan dana nakon prvog susreta, ponovno će vas kontaktirati anketar i ispuniti s vama ponovno isti upitnik kao i prvoga puta.

Što vi dobivate od istraživanja?

Svi ispitanici na temelju odgovora mogu dobiti povratne informacije o unosu hranjivih tvari, a dobit ćete i male poklone kao zahvalu za sudjelovanje. Istraživanje je anonimno i vaši osobni podaci neće biti otkriveni.

Tko provodi istraživanje?

Projekt se provodi uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), na čijoj se EU Menu metodologiji i temelji, tako da će dobiveni podatci biti usporedivi s podacima i iz ostalih EU zemalja, a samo istraživanje provodi HAPIH u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu (PBF) i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku (PTF).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap