Hoće li ovo utjecati na pacijente? HZZO od 1. siječnja miče 61 lijek s popisa posebno skupih lijekova

Milan Dalmacija
30. prosinca 2022.
Zdravlje
A- A+

HZZO s popisa posebno skupih lijekova od Nove godine miče 61 lijek. Dio liječnika je zabrinut da bi zbog toga neki pacijenti mogli ostati bez adekvatne terapije, čime bi im bilo ugroženo liječenje. No, drugi drže da je riječ samo o promjeni načina financiranja tih lijekova, s obzirom na to da će taj teret sad pasti na proračune bolnica, umjesto na poseban fond težak 2,5 milijarde kuna.

Lijekovi | Foto: Pixabay

Od Nove godine će zahvaljujući odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) čak 61 lijek biti uklonjen s popisa posebno skupih lijekova. Takvi se lijekovi inače financiraju putem posebnog fonda, koji je u 2022. godini za tu namjenu imao 2,5 milijarde kuna. Kako će lijekovi biti uklonjeni s popisa tako se troškovi njihove nabave i primjene prelijevaju na proračune bolnica, prenosi Index.

Lijekovi koji će biti skinuti s popisa indicirani su za primarnu imunu i tešku trombocitopeniju, metastatski rak prostate, sarkom mekog tkiva, akutnu limfoblastičnu leukemiju (dijelom i u pedijatrijskoj populaciji), kroničnu mijeloičnu leukemiju, uznapredovali karcinom bubrega, idiopatsku plućnu fibrozu i Parkinsonovu bolest.

Jesu li pacijenti ugroženi?

umirovljenik dopunsko
Važne vijesti iz HZZO-a: Povećan cenzus za besplatno dopunsko osiguranje, neki lijekovi bit će jeftiniji

Iz HZZO-a su kratko poručili da će lijekovi ostati na osnovnoj listi te da ih pacijenti imaju pravo dobiti na teret sredstava Zavoda, u skladu s kriterijima. Dodaju da će ih liječnici i dalje moći primjenjivati. No, iz Koalicije udruga u zdravstvu tvrde da se ovim potezom ugrožava dostupnost tih lijekova, a pacijentima prijeti opasnost promjene terapije zbog administrativnih razloga. Uz to, prema njihovu mišljenju, ugroženo je i liječenje pacijenata, jer nije poznato kako će bolnice, koje su ionako opterećene dugovima, financirati i ove skupe lijekove. Moguće je, naime, da će pacijenti imati slabiju reakciju na zamjenske lijekove, što bi moglo ugroziti njihovo liječenje i pogoršati zdravlje, upozoravaju iz Koalicije udruga u zdravstvu.

No, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, Stjepko Pleština tvrdi da ova odluka HZZO-a neće imati posljedica za pacijente, jer se lijekovi ne brišu s osnovne liste, već se mijenja način njihove naplate. Drži da bi taj dio troška trebao biti priznat u bolničkom limitu.

– To s bolesnikom direktno ne bi trebalo imati nikakve veze. Tehničko je pitanje hoće li se ti lijekovi knjižiti po obrascu posebno skupih lijekova ili unutar bolničkog limita. To ide iz istog izvora. Nisu ni lijekovi s popisa pali s neba, iako su ih ljudi doživljavali kao da su besplatni, ustvrdio je Pleština.

Naći će se već neko rješenje.

Uvjeren je da nijednom bolesniku neće biti uskraćena terapija, jer se mijenja samo način na koji bolnica te lijekove naplaćuje. S njim se slaže i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, Davor Vagić koji je poručio da pacijenti neće biti zakinuti i da će dobiti svu terapiju koju trebaju. Smatra da negdje postoji i rješenje za ovo dodatno opterećenje bolničkih proračuna.

Ranije je HZZO odlučio povećati cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu policu dopusnkog zdravstvenog osiguranja u 2023. te sniziti cijene 260 lijekova s osnovne liste, o čemu smo više pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap