Genijalno: Pored svojih radiologa, zabočka bolnica šalje nalaze na očitavanje u inozemstvo i sve plaća

Milan Dalmacija
16. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Unatoč tome što troje njihovih specijalista radiologa očitava nalaze magnetne rezonance, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana plaća 70.000 kuna godišnje za očitavanje nalaza austrijskoj tvrtci Medical Bravo Services GmbH. Uz to, nalaze poslane u inozemstvo navodno očitavaju njihovi kolege iz drugih hrvatskih bolnica.

Ilustracija: Rawpixel

Dok ministar najavljuje reformu zdravstva, liječnici koji upozoravaju na probleme iščekuju kontrole HZZO-a, a pacijenti se žale na duge liste čekanja i lošu uslugu, čini se kao da zdravstveni sustav iz svog šešira stalno vadi nove “zečeve” kojima će nas iznenaditi. Portal Ni zagorje malo piše kako Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana plaćaju usluge očitavanja radioloških nalaza magnetne rezonance privatnoj tvrtci Medical Bravo Services GmbH iz Beča.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
Iz Ministarstva zdravstva imaju ideju kako smanjiti liste čekanja, a to se neće svidjeti brojnim liječnicima

Ništa to ne bi bilo čudno da bolnice nemaju vlastite radiologe. Na medijski upit su čak i otkrili da nalaze očitavaju radiolozi Stanko Belina, Nataša Smiljanec Lamot i Ivana Ravlić Iliev. Ali, kao da to nije dovoljno, Austrijancima plaćaju 70.000 kuna godišnje za posao koji mogu obaviti i njihovi radiolozi.

– Cijena usluge tvrtke Medical Bravo je 23 eura/174 kuna po očitanoj regiji MR-a, maksimalno 70.000,00 kuna u 12 mjeseci na koje je ugovor sklopljen, potvrdili su iz zabočke bolnice uz dodatak da je ugovor sklopljen putem jednostavne javne nabave, što znači da nije bilo natječaja, ali i da posao nije plaćen, jer još uvijek nisu dobili račun.

Ali, to nije sve. Iz bolnice, unatoč upitima nisu otkrili tko u austrijskoj tvrtci očitava nalaze “na daljinu”. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o liječnicima iz drugih hrvatskih bolnica koji za Medical Bravo rade privatno. Uz to, ni zabočki radiolozi ne znaju tko će očitati nalaze njihovih snimki, sve dok ne dobiju nalaz s potpisom specijalista radiologa.

Posao obavljaju putem platforme Medical Bravo, koja, između ostalog, nudi i uslugeočitanja radioloških nalaza na daljinu. Na platformi je, navodno, okupljeno više od 1.000 liječnika koji na ovakav način nude svoje usluge.

Genijalno: Pored svojih radiologa, zabočka bolnica šalje nalaze na očitavanje u inozemstvo i sve plaća
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap