Evo koliko je osoba starijih od 65 prošle godine koristilo pomoć obiteljskog liječnika

Ana Kanazir
27. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Poznato je koliko je Hrvata u 2023. godini koristilo medicinsku pomoć u ordinacijama obiteljske medicine. Točnije, zna se koliko ih je koristilo zdravstvenu zaštitu, a koliko je ostvarilo bilo kakvu vrstu kontakta s obiteljskim liječnikom. Najviše su ove usluge diljem naše zemlje tako koristili oni u dobnoj skupini od 19 do 64 godine, dok su odmah iza njih stariji od 65 godina. Čak je 20.615.379 osoba u ovoj dobnoj skupini imalo neku vrstu kontakta s liječnikom obiteljske medicine prošle godine, prema publikaciji ‘Korištenje zdravstvene zaštite u djelatnosti obiteljske (opće) medicine u Hrvatskoj u 2023. godini’ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Liječnica mjeri tlak starijoj osobi u ambulanti

Preventivni zdravstveni pregledi | Foto: Unsplash

Podaci o posjeti liječnika za 2023. godinu prikupljeni su iz 2.482 pojedinačne ordinacije iz djelatnosti obiteljske (opće) medicine diljem zemlje. Tako su uključeni domovi zdravlja, COVID-19-ordinacije, ordinacije posebnog dežurstva, privatne ordinacije (u zakupu doma zdravlja) i ustanove za zdravstvenu skrb i vojne ordinacije. Statistike pokazuju kako su najviše kontakta ostvarili oni od 19 do 64 godina.

Zdravstvenu zaštitu u 2023. godini koristilo 3.254.485 korisnika

Liječničku obiteljsku medicinu su prošle godine više posjećivale žene i to njih 53,5 posto, a muškaraca je bilo 46, 5 posto. Poznato je i kako zapravo izgleda podjela po dobi. Tako najviše osoba koje su koristile zdravstvenu zaštitu, ali i koje su ostvarile bilo kakvu vrstu kontakta s liječnikom obiteljske medicine spadaju u dosta široku dobnu skupinu od 19 do 64 godine, dok su prema statistici odmah iza njih oni od 65 i više godina.

Pojam kontakt se pri tome odnosi se na svaki kontakt sa zdravstvenom zaštitom: posjet, pregled, telefonske konzultacije i ostalo. Dob se računa kao dob osobe prilikom posljednjeg zabilježenog posjeta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u navedenoj godini.

Poznato je kako je zdravstvenu zaštitu u 2023. godini koristilo 3.254.485 korisnika, od toga je najviše njih u dobnoj skupini od 19 do 64, dok je onih koji imaju 65 i više godina bilo 909.967. Bilo je ukupno 47.004.218 kontakata, 20.615.379 osoba starijih od 65 je imalo neku vrstu kontakta s liječnikom obiteljske medicine.

Tablica s brojem korisnika i kontakata zdravstvene zaštite

Korisnici i kontakti zdravstvene zaštite | Foto: Screenshot HZJZ

Starija ženska osoba sa štapom u rukama
Statistika pokazala: Smrtnost od pada se povećava s dobi, a to je drugi vodeći uzrok smrti kod starijih

Kod starijih od 65 su najviše zabilježene bolesti dišnog sustava

Najviše su zdravstvenu zaštitu koristile osobe u gradu Zagrebu, a jednaka je situacija i s brojem kontakata u djelatnosti obiteljski medicine. Što se tiče broja pregleda, osobe starije od 65 godina su obavile 3.762.117 pregleda u obiteljskoj medicini. U ordinacijama Šibensko-kninske županije je zabilježeno najučestalije izdavanje uputnica, odnosno jedna na 3 kontakta sa zdravstvenom zaštitom.

Što se tiče zabilježenih dijagnoza, kod osoba starijih od 65 godina, najviše su zabilježene bolesti dišnog (respiracijskog) sustava, zatim bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva. Idući na redu su čimbenici s utjecajem na zdravstveni status i kontakt sa zdravstvenim ustanovama i na kraju endokrine bolesti, bolesti prehrane i bolesti metabolizma.

Treba napomenuti i kako su za starije osobe posebno opasni padovi. Padovi su ujedno i vodeći vanjski uzrok smrti kod osoba starijih od 65 godina. Čak 543 osoba je od posljedica pada umrlo u dubokoj starosti u dobi od 85 i više godina, o čemu smo pisali i ovdje.

Dijagnoze u 2023. godini

Dijagnoze u 2023. godini | Foto: Screenshot HZJZ

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap