Alkohol kao jedan od uzročnika mentalnih poremećaja u nekim županijama: Porast hospitalizacija zbog depresije i shizofrenije

Luka Kalac
26. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Pretprošle, 2022. godine je zabilježeno čak 30.522 hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja od kojih je gotovo petina poremećaja uzrokovana dugotrajnom i prekomjernom konzumacijom alkoholnih pića, prema podacima HZJZ-a. Na vrhu popisa hospitaliziranih pacijenata koji pate od mentalnih poremećaj uzrokovanih alkoholom se pozicioniralo Međimurje koje slijedi Zagorje pa Varaždinska županija. S druge strane, sve dalmatinske županije su vodeće po broju hospitalizacija zbog shizofrenije, a na prvom mjestu je Zadarska. Što se tiče mentalnih poremaćaja, kod osoba starijih od 65 godina prednjače neurotički poremećaji, vezani uz stres i somatoformni poremećaji

Pogrbljeni umirovljenik stoji u bijeloj sobi pored prozora i promatra okolinu.

Umirovljenik | Foto: Unsplash / Alex Boyd

Posljednjih godina su zabilježena dva najveća porasta broja hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja u Hrvatskoj. Prvi porast zabilježen je za vrijeme epidemije Covida, a zatim 2022. godine. Upravo na to ukazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prema kojima je pretprošle godine bilo 30.522 hospitalizacija na području Republike Hrvatske.

– Mentalni poremećaji uzrokovani alkoholom bili su vodeća dijagnostička kategorija prema broju hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja, s udjelom od 18,2 posto (5.562 hospitalizacija), stoji na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Veliki problem stvara alkohol

Što se tiče mentalnih poremaćaja, kod osoba starijih od 65 godina prednjače neurotički poremećaji, vezani uz stres i somatoformni poremećaji koje ima 230.387 osoba u ovoj dobnoj skupini. Na drugom mjestu su ostali mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja, dok je na trećem mjestu demencija, a potom je shizofrenija, shizotipni i sumanuti poremećaji.  Veliki problem su i mentalni poremećaji uzrokovani alkoholom.

Čak 4.489 muškaraca ima mentalne poremećaje uzrokovane alkoholom, a u 2022. godini je bilo 24,7 posto udjela hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja. To su podaci koji se odnose na sve dobne skupine, pa je broj muškaraca starijih od 60 godina 1.025, kada je riječ o mentalnim poremećajima uzrokovanim alkoholom. Kod žena je ta brojka drastično niža. Za razliku od muškaraca kojih je gotovo 5.000, kod 1.073 žena svih dobnih skupina je došlo do mentalnih poremećaja uzrokovanih konzumacijom alkohola.

Međimurci prednjače po broju hospitalizacija zbog poremećaja povezanih s alkoholom

Međimurje je vodeća regija u Hrvatskoj po broju hospitalizacija zbog mentalnih poremećaja uzrokovanih alkoholizmom, što u postocima iznosi čak 28 posto. Odmah nakon Međimurja, sa svojih 25,5 posto slijedi Zagorje, a zatim i Varaždinska županija s 24,3 posto udjela u ukupnim hospitalizacijama zbog mentalnih poremećaja.

Najveći broj hospitalizacija zbog depresije je zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji s 19,4 posto. Na drugom mjestu je njoj susjedna, Virovitičko-podravska županija s 18,7 posto koju slijedi Bjelovarsko-bilogorska s 14,2 posto udjela ukupnih hospitalizacija zbog mentalnih bolesti.

Ispijanje vina svaki dan ipak nije tako zdravo, čak i ako je samo jedna čaša u pitanju

Na obali najviše osoba hospitaliziranih zbog shizofrenije

S druge strane, Dalmacija je vodeća po hospitaliziranim pacijentima koji boluju od shizofrenije. Na vrhu popisu je Zadarska županija sa 25 posto, koju slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 24,4 posto udjela hospitalizacija zbog shizofrenije. Nešto manji postotak otpao je na preostale dvije dalmatinske županije. U 2022. godini u Šibensko-kninskoj županiji zabilježeno je 22 posto, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj 19,3 posto udjela.

Promatrajući pretprošlu godinu i ukupan broj hospitalizacija do kojih je došlo zbog mentalnih poremećaja na uzroku od 100.000 stanovnika, rezultati su zabrinjavajući. Po tom je pitanju  2022. godine najgore stajala Virovitičko-podravska županija gdje je na 100.000 stanovnika, njih čak 1.221 imalo mentalne poremećaje.

Nešto manje ih je bilo u Bjelovarsko-bilogorskoj, točnije 1.112 iza koje se smjestila Koprivničko-križevačka županija s 952 osobe koje boluju od mentalnih poremećaja na uzorku od 100.000 stanovnika. Na kraju ove liste, kao županije s najmanjim brojem hospitalizacija zbog mentalnih bolesti, našle su se Varaždinska županija s 490 oboljelih na 100.000 stanovnika, a zatim Splitsko-dalmatinska županija s 491 osobom i Zadarska s 570 pacijenata.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap