Dr. Tanja Pekez: ‘Pacijenti nekad lažu svjesno, nekad nesvjesno, a često ne razumiju da si time odmažu’

Luka Kalac
3. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Iako će vam isprva dati osjećaj sigurnosti ili svojevrsne prednosti, velika većina laži se na kraju dana razotkrije. Ipak, neki ljudi odu predaleko pa lažu i onima koji im doista žele pomoći, što im je ujedno i posao. Tako je velik broj pacijenata koji laže svojim liječnicama ili liječnicima. Više o tome nam je rekla specijalistica obiteljske medicine, doktorica Tanja Pekez koja je navela brojne primjere laži pacijenata. Pacijenti svojim liječnicama iznose neistine o redovitom uzimanju terapije, prehrambenim navikama, pušenju, pijenju alkoholnih pića, broju seksualnih partnera, o aktivnom načinu života i drugome. Istaknula je oko čega najčešće umirovljenicu lažu doktorima. Naglasila je kako je doista ružan osjećaj, ali i kako se ona kao liječnica jako razočara kada uhvati nekoga da laže oko zdravstvenih tegoba.

Liječnica u bijeloj kuti postavlja pacijentu pitanja u vezi njegovog zdravstvenog stanja.

Liječnica i pacijent | Foto: Freepik / pressfoto

Pojedini pacijenti lažu svom liječniku, a razloga je bezbroj. Neki od njih lažu jer se žele prezentirati u boljem svijetlu, dok je druge sram njihovog načina života ili samo jednog segmenta. Razlozi se nižu u nedogled, no postavlja se pitanje kako to utječe na same liječnike i njihov rad.

Specijalistica obiteljske medicine, doktorica Tanja Pekez otkrila je kako je po njoj najgore kada pacijentica ili pacijent lažu kako bi došli do bolovanja. Imajte na umu, da u velikoj većini slučajeva liječnici znaju lažete li im ili ne. Isprva, njima je nepojmljivo da im lažete jer smatraju da su ondje kako bi vama omogućili odgovarajuću zdravstvenu skrb i liječenje.

Laži o redovitom uzimanju terapije

Liječnici dobivaju ponekad dosta nepovezane simptome, a prema riječima liječnice Pekez, tada morate čovjeka slati na daljnje pretrage.

– Kad sam ga htjela pregledat pregledati debelo crijevo, na što je on pobjesnio kao ris. Pitao me što to izvodim i poručio mi je kako će me tužiti, nakon čega je uzeo svoju zdravstvenu knjižicu i napustio ambulantu, prisjetila se doktorica.

Pacijenti lažu liječnicima o redovitom uzimanju terapije. Prije otprilike godinu dana, prisjeća se doktorica Pekez, u ambulantu joj je došao pacijent koji pije popriličan broj lijekova. Priznala je u razgovoru kako se i sama pitala zašto te je napravila određene pretrage koje može u primarnoj zdravstvenoj zaštiti napraviti, ali i dalje joj nije bilo jasno.

– Nekada pacijenti prestanu uzimati terapiju jer im umanjuju kvalitetu života, ali ne priznaju to liječniku. Tek nakon nekoliko pretraga se dođe do podatka o prestanku uzimanja terapije, pojasnila je liječnica Tanja Pekez.

Specijalistica obiteljske medicine je dodala kako pacijenti znaju u ljekarni uzimati bezreceptne lijekove koje liječnici ili liječniku uopće ne spomenu. Bilo je i slučajeva kada su se unaprijed raspitivali i dobivali upute od drugih liječnika koji im savjetuju poduzimanje određenih koraka, ali njima bi rekli samo određene simptome. Pritom, nisu otkrili ni da su se već konzultirali s nekim liječnikom. Ima svega, tvrdi Pekez.

Pacijenti sami sebi postavljaju dijagnozu

Najveći problem su, prema riječima liječnice Pekez, pacijenti koji tvrde da su čitali nešto o nečemu što im se govori. To treba sagledati iz kuta jesu li oni taj sadržaj čitali s razumijevanjem.

– Imamo sad drugu vrstu pacijenata koji skrivaju neke svoje tegobe. Isto tako, imamo pacijente koji umanjuju ili uvećavaju svoje tegobe. Uglavnom, pacijenti nekad lažu svjesno, nekad nesvjesno, a često ni ne razumiju da si time odmažu. Isto tako, lažu liječnike i time ih navode na pogrešan put, zbog čega se nekad produži vrijeme postavljanja dijagnoze, otkrila je 62-godišnja liječnica Pekez.

Jedna i druga situacija mogu biti kobne, u slučaju komplikacija, a upravo su detalji ti koji nekad otkrivaju sasvim drugo svjetlo na cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca. Bitno je naglasiti kako u veću potencijalnu opasnost sami sebe dovode pacijenti koji umanjuju vlastite tegobe. Oni su, prvenstveno za sebe opasniji, jer ponekad jedan mali simptom je liječnicima jako bitan.

Kod doktorice Pekez je bilo i slučajeva kada pacijent nazove ambulantu kako bi se naručio pa jedno kaže medicinskoj sestri, drugo liječnici, treće kaže sestri na šalteru bolnice, četvrto kaže doktoru u hitnoj službi, a peto doktoru u viziti.

Liječnik u zelenoj kuti s orekriženim rukama i stetoskopom
Obilježava se Hrvatski dan liječnika: 15,8 posto doktora je starije od 60 godina, a njih 629 radi u mirovini

Laži o prehrambenim navikama

Oko drastičnih promjena u prehrani teško je lagati jer su rezultati vidljivi i to u vrlo kratkom periodu. Potvrdila je to i sama doktorica Tanja Pekez koja je rekla kako neki od njezinih pacijenata definitivno lažu o svojim prehrambenim navikama.

– I sama imam koji kilogram viška i znam da kada pazim što jedem, kilogrami mi se gube. Kada ih uhvatite u laganju oko prehrane, jako se naljute na liječnicu i znaju otići iz ambulante, tvrdi specijalistica obiteljske medicine.

S obzirom na to da liječnicima odlazimo kako bi nam pomogli, dosita je bizarno lagati im. Liječnica Pekez nam je rekla da zapravo i ne zna točan razlog zbog kojeg pacijenti uopće lažu i je li posrijedi sram ili nešto drugo.

– Jednostavno kao da ne žele da im pomognete. Za početak, sama sam sada na dijeti i nije to tako jednostavno kada jedete hranu koja baš nema okus kao hrana koju smo do dijete jeli. Pretpostavljam da je riječ o tome da nije lako mijenjati životne navike. Znam im reći da mi napišu što su jeli i pili u proteklom tjednu, onda se malo potrude oko izbora hrane. S druge strane, vidi se sva sila sitnih grešaka koje upućuju na lošu prehranu. Definitivno vam neće reći za pijenje alkoholnih pića i tu liječnici moraju biti vrlo pažljivi, dodala je.

Psihijatar i seksualni terapeut Goran Arbanas
Seksolog nam otkriva: 'Značajan udio starijih je seksualno aktivno, ali zaboravljaju na kondome'

Lažu i o broju seksualnih partnera

Pacijenti svojim liječnicama i liječnicima lažu i o broju seksualnih partnera u malo manjoj količini, ali i dalje ne iznose istinite informacije. Situacija se poprilično mijenja kod mlađih generacija. Starije generacije i dalje su dosta zatvorene oko vlastitog seksualnog života, pa čak i pred liječnicima.

– Mlađa generacija je dosta otvorena po tom pitanju. Prvo se začude zašto ih to pitam. Nije im drago, ali zadovoljni su što ih pitate. Najgore u svemu tome je da veliki broj pacijenata ima daleko veći problem nego što to tvrde. Nekad ga se srame i onda vam dođu s tjelesnim simptomima. Istina je zapravo da im je iznimno komplicirana obiteljska situacija u njihovom domu. Primjerice, znaju vam doći žene s kroničnim problemima, a zapravo su zlostavljane. Često se ne usude to otkriti, priznala je ova liječnica.

U nastavku je dodala kako nažalost ne uspiju uvijek prepoznati zlostavljanje, jer, kako kaže, to je jako teško zbog liječničke preopterećenosti. Za to je potrebno vrijeme i nekoliko dolazaka, prema riječima doktorice Pekez, a uz to pacijent liječniku mora stvarno vjerovati. Vrlo često iza dolaska zbog nekog tjelesnog simptoma zna biti sasvim neočekivana stvar tako da je liječnicima ponekad potrebno vrijeme kako bi vidjeli što se ustvari dogodilo, tvrdi Pekez, odnosno, da im se pacijent otvori.

Lažu i o aktivnom načinu života

Budući da se laže o prehrambenim navikama i broju seksualnih partnera, ne iznenađuje da se pacijenti žele pokazati u boljem svijetlu i kada je riječ o aktivnom načinu života. Upravo je ono postalo neizostavan dio tjedne rutine gotovo svake osobe jer vježbanje danas skoro više i nije izbor jer smo prikovani za stolicu.

– Više lažu kad ih tjerate na više kretanja. Primjerice, navode bol u koljeno i slične tegobe, na što im ja kažem da krenu s barem 500 metara. Za tjedan dana ćete doći i do kilometra. Sviđa mi se kako je to nazvala urednica Scandinavian Journal of Primary Health Carea, ‘Balkan lifestyle’. Nekad vam pacijenti govore kako si ne mogu organizirati život i zbog toga ne mogu jesti zdravo. Takvi izgovori nekad kreću od sitnica i odu u nedogled, dodala je.

Ljekarna
Kronični pacijenti će biti pod budnim okom ljekarnika: Pratit će se ishodi liječenja i uzimanje terapije

Najgori su oni koji umanjuju tegobe

Pacijent joj je u ambulantu dolazio s ranom na nozi za koju joj nije rekao godinama. Bilo je samo pitanje vremena kada će se situacija zakomplicirati. On je došao do te razine da će najvjerojatnije ostati bez dijela stopala, a tvrdio je da se to dogodilo zbog toga što mu nije reguliran dijabetes.

Ipak, pored svih vrsta pacijenata, prema liječnici Pekez, najgori su oni koji umanjuju svoje tegobe. Njih jedva uvjerite na dolazak, tvrdi, kako biste detaljnije saznali što se događa.

– Preklinjete ih da idu u bolnicu i oni ne žele na hitan primjer. Može se dogoditi da se čovjeku razvije infarkt jer nemate neki uredan EKG. Tada se pacijenti jednostavno čude i nije im jasno zašto moraju ići u bolnicu, na što mi kažu da to nije njima tako baš kao što im kažem. Kao da shvaćaju da imaju problem, ali ga umanjuju. Ima i slučajeva kao sljedeći što ću reći. Primjerice, radim u Kutini, a živim u Zagrebu i pojedinim ljudima je problem doći iz, primjerice, iz Kutine u Sisak u bolnicu jer nema javnog prijevoza. Nije to tako jednostavno, istaknula je liječnica obiteljske medicine.

Lažu li više žene ili muškarci?

Mlađi lažu zbog bolovanja, smatra doktorica Pekez koja je to potkrijepila primjerom. Što se tiče žena i muškaraca, istaknula je kako je omjer podjednak. S druge strane, to je ponajviše vezano uz to o kakvoj je osobi doista riječ.

– Mislim da te osobe ne lažu samo doktoru, već inače to rade. Ružan je osjećaj i doktor se jako razočara kad uhvati nekoga da laže oko takvih stvari. Zna se dogoditi da pacijenticu ili pacijenta pošaljem na hitni prijem iz jednog razloga, a sasvim druga rečenica stoji u dijelu u kojem se pojašnjava razlog dolaska, misli 62-godišnja liječnica Tanja Pekez.

Hrvatska stvarnost: Liječnica nakon 43 godine rada odustala od mirovine i otišla raditi u drugi grad

Laži umirovljenika odnose se na nekoliko stvari

S obzirom na to da mlađi lažu oko bolovanja, doktorica Pekez nam je otkrila oko čega i umirovljenici najčešće iznose neistine svojim liječnicima. Oni ponajprije ne govore istinu o načinu života, točnije rečeno ne iznose djelomično niti u cijelosti istinite informacije o količini kretanja i prehrani.

– Umirovljenici uglavnom lažu da to manje rade nego što to doista jest. Kažu mi da se silno trude, ali da im to ne ide. Umirovljenici nisu čak toliko ni krivi jer u principu, gdje oni mogu naučiti nešto o tome kako mijenjati svoje životne navike. Jedan pacijent je imao problem s masnoćama. Čak je i njegova supruga bila kod mene i ispostavilo se da on meni ne govori istinu i da uopće ne vodi računa o prehrani, dodala je.

Ako mislite da liječnica ili liječnik ne shvaćaju da lažete, varate se. Doktorica Tanja Pekez zna reći svojim pacijentima da ima špijune zvane trigliceridi. Ako su u nalazima pretraga trigliceridi povišeni, njihove razine se spuštaju dijetom jer, kako kaže, ne postoji drugi način. Užasno je teško i raditi s pacijentima koji se ne žele redovno kontrolirati pa prebacuju krivnju na nekog drugog, najčešće liječnika.

Lažu kako bi dobili lijekove koji se izdaju na recept

Većina pacijenata smatra da mora lagati doktoru kako bi dobili neke tablete na recept jer, kako kažu, teško ih je nabaviti. Do tog zaključka dolaze jer oni misle da im trebaju, ali, prema riječima ove liječnice, zapravo nemaju dovoljno znanja. To je slučaj primjerice s anksioliticima koji postaju sve veći problem.

– Znaju me pacijenti pitati zašto pravim problem s izdavanjem lijekova na recept, tvrdi liječnica, a svi drugi daju. Jedan pacijent mi je došao da mu je žena rekla da treba nešto za smirenje jer se svađaju puno u braku pa da se smire. Pitala sam se što se događa i rekla da moramo vidjeti je li u tom slučaju riječ o stresu, depresiji, točnije morate zagrebati ispod površine. Zapravo ni nemaju toliko loš brak, nego je moderno piti anksiolitike.

Ponekad pacijenti žele skrenuti pažnju sa sebe na članove svoje obitelji. Doktorica Pekez je još jednom naglasila kako i ona nema idealnu težinu pa je, uz to, rekla jednoj pacijentici da treba skinuti malo kilograma. Pacijentica je liječnicu zbog toga tužila Ministarstvu zdravstva i rekla da joj je tog puta izjavila da je ona pretila. Na kraju joj je dijabetologinja napisala u nalazu da treba skinuti višak masnog tkiva.

Copy link
Powered by Social Snap