Hrvatska stvarnost: Liječnica nakon 43 godine rada odustala od mirovine i otišla raditi u drugi grad

Milan Dalmacija
16. srpnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Pedijatrica Zdenka Škorić Kovačić je 43 godine radila u Novom Vinodolskom. Umjesto da ode u zasluženu mirovinu, odlučila je prihvatiti ponudu Grada Križevaca te skrbiti o otprilike 1.000 djece koja su nakon četiri godine dobila stalnu zdravstvenu skrb.

Nakon 43 godine rada, pedijatrica Zdenka Škorić Kovačić je umjesto u mirovinu, otišla raditi u Križevce | Foto: HRT

Mnoge lokalne zajednice nastoje privući liječnike, naročito specijaliste, da dođu kod njih raditi i brinuti o njihovim pacijentima. Uzrok tomu je kronični nedostatak kadrova, koji najčešće odlaze u inozemstvo. Koliki je to problem i koliko liječnika nedostaje nedavno je obznanio predsjednik Nadzornog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, Leonardo Bressan o čemu možete čitati ovdje.

Ponuda koja se ne odbija

Stoga ne čudi da se sve veći broj liječnika vraća iz mirovine na posao, a mnogi ni ne pomišljaju otići u mirovinu. Među njima je i pedijatrica Zdenka Škorić Kovačić, koja je nakon 43 godine rada u Novom Vinodolskom, umjesto u mirovinu, odlučila otići raditi u Križevce.

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Liječnici u mirovini: Radi sve više osoba starijih od 60 godina, dok liječnici odlaze

– Došli smo u situaciju da je kolegica završila specijalizaciju, ja sam bila u mogućnosti da prihvatim ponudu grada Križevaca. Nekako mi se činilo da sam tu potrebnija. Ja se stvarno osjećam psihofizički sposobno raditi i volim raditi, rekla je pedijatrica novinarki HRT-a Danijeli Hegediš Preskočil.

Četiri godine su tražili pedijatricu za drugu smjenu. Nisu pomogli ni godišnji bonus od 13.300 eura, niti osigurano stambeno pitanje. No, doktorici Škorić Kovačić to nije bilo presudno.

– Ta je suma respektabilna, ali, vjerujte, pored toga oni nude mnogo više, a to je, da tako kažem, ljudski faktor, poručila je liječnica.

Nezavidna situacija

Tako je oko 1.000 djece dobilo stalnu zdravstvenu skrb. No, Koprivničko-križevačka županija nalazi se u nezavidnoj situaciji po pitanju pedijatara. Od nje je lošija jedino Sisačko-moslavačka županija.

– Trenutačno nam nedostaju dva nositelja tima u zdravstvenoj zaštiti predškolske djece u Koprivnici i Đurđevcu. Trenutno baš za Križevce imamo zainteresiranu jednu mladu liječnicu s kojom smo se već dogovorili da će na jesen krenuti na specijalizaciju iz pedijatrije, izjavila je Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn poručio je da planira sufinancirati specijalizacije. Dosad su stipendirali studente medicine, a sad im je cilj usmjeriti ih u specijalizacije potrebne na razini primarne zaštite. Tako bi mali pacijenti prešli u ruke mladih liječnika, a oni poput doktorice Škorić Kovačić bi mogli konačno otići u zasluženu mirovinu.

Copy link
Powered by Social Snap