Dosta vam je kućanskih poslova? Ipak, oni vam produljuju život!

Jasmina Grgurić
12. svibnja 2019.
Zdravlje
A- A+

Američki znanstvenici nedavno su proveli istraživanje čiji rezultati pokazuju da kućanski poslovi produljuju život. Duže ćete živjeti čak i ako obavljate samo one laganije aktivnosti, kao što je slaganje odjeće, brisanje prašine i pranje podova.

kućanski poslovi

Foto: Pexels

Nedavno istraživanje u Americi obuhvatilo je 6.000 žena u dobi od 63 do 99 godina. Znanstvenici su tijekom tri godine prikupljali podatke o njihovim tjelesnim aktivnostima i zdravstvenom stanju, piše Život i stil.

Znanstvenici su došli do zaključka da žene koje su svaki dan provodile 30 minuta obavljajući laganije kućne poslove imale 12 posto manji rizik od preuranjene smrti, u odnosu na žene koje nisu ništa radile.

Stopa smrtnosti bila je sve niža što su žene radile teže poslove po kući. One koje su se hvatale u koštac s najzahtjevnijim aktivnostima imale su čak 39 posto manji rizik od preuranjene smrti.

Tako je još jednom potvrđeno da i najmanja fizička aktivnost ima pozitivan utjecaj na naše fizičko zdravlje i vitalnost, pogotovo kod starijih osoba koje se često ne mogu baviti sportom ili napornom tjelovježbom.

Stoga, slijedeći put kada počistite kuću, barem ćete znati da trud nije bio uzaludan.