Donosimo nekoliko načina kako spriječiti, ali i liječiti, alergiju na pelud ambrozije

Milan Dalmacija
4. rujna 2022.
Zdravlje
A- A+

Ambrozija je korov čije je širenje teško kontrolirati. Od alergije na njenu pelud u Hrvatskoj boluje gotovo svaka deseta osoba. No, postoji nekoliko jednostavnih načina kako spriječiti, ali i liječiti simptome alergije.

Ambrozija | Foto: Unsplash

Ambrozija, u narodu poznata još i kao limundžik ili fazanuša je vrlo otporan korov, raširen diljem svijeta. Raste gotovo posvuda, a njena se pelud prenosi na velike udaljenosti. Cvate od sredine ljeta do početka jeseni i kod mnogih ljudi izaziva alergijske reakcije. Procjenjuje se kako je u Hrvatskoj otprilike svaka deseta osoba alergična na ambroziju, piše N1.

Muke po ambroziji: "Imam četiri godine do mirovine. Da ne radim u školi, pobjegla bih"

Biljka je to koju je teško uništiti. Visoka je do jednog metra, a na stabljici može imati i do 200 cvjetova, a listovi su jajoliki i dlakavi. Mora se ukloniti prije početka cvatnje, kako bi se spriječilo širenje peludi. Suzbija se mehaničkim čupanjem, zajedno s korijenom, a može se i pokositi. No, brojne su neobrađene i zapuštene parcele prepune ambrozije. Osim propisanih lijekova protiv alergija, pomoći može narodna medicina, ali i promjena životnih navika.

Simptomi alergije na pelud ambrozije uključuju svrbež, iritaciju i suzenje očiju, iritaciju grla, curenje i začepljenost nosa, kihanje, smanjen osjet okusa i mirisa, pa čak i osip. Alergičarima je ponekad dovoljno samo izbjegavati boravak na otvorenom od jutarnjih sati pa sve do otprilike 15 sati kad se pelud najviše širi. Potrebno je izbjegavati i boravak u prirodi za vrijeme jakog sunca ili vjetra.

Vitamini, kapi za nos i ulje crnog kima

Ostale metode ublažavanja ili sprječavanja alergije uključuju redovito provjetravanje unutarnjih prostorija, korištenje ventilatora i klime te usisavanje podova. Ipak, preporuča se zatvaranje prozora za vrijeme jakog vjetra.

Potrebno je promijeniti i prehrambene navike. Naime, pojedina hrana sadrži slične proteine poput onih u peludi ambrozije, što može dodatno pogoršati spimptome. Stoga je poželjno izbjegavati lubenice, banane, med, čaj od kamilice, sjemenke suncokreta…

S druge strane, pomoći mogu kapi za nos, pogotovo fiziološka otopina s manganom, zatim vitamini A, C i D te omega-3 masne kiseline, što je, naravno, poželjnije uzimati iz hrane. Posebno pomoći može ulje crnog kima. Ono se inače koristi u suzbijanju simptoma bilo koje alergije, jer ima protuupalno djelovanje, smanjuje oksidativni stres, poboljšava imunitet i korisno je protiv bakterija virusa i gljivica. Poželjno ga je uzimati najmanje dva mjeseca prije do mjesec dana nakon cvatnje ambrozije, tri puta dnevno po jednu žličicu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap