Muke po ambroziji: “Imam četiri godine do mirovine. Da ne radim u školi, pobjegla bih”

Jasmina Grgurić
31. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Ambrozija izaziva velike muke i mlađim i starijim alergičarima. Posebno alarmantna situacija je u Slavoniji, gdje jedna starija Osječanka više ne može izdržati. Do mirovine ima četiri godine, a da ne radi kao učiteljica u školi u rujnu bi, kaže, uzela neplaćeni godišnji i maknula se iz koncentracije štetne peludi.

Ilustracija: Rawpixel

Osječanka Dubravka Horvat, učiteljica u Osnovnoj školi Tenja, kaže kako bi, da može, uzela neplaćeni godišnji odmor u rujnu kako bi se spasila od zdravstvenih tegoba koje joj svake godine donese cvjetanje ambrozije, piše Glas Slavonije.

Nada se da će izdržati još četiri godine

– Imam četiri godine do mirovine i nadam se da ću izdržati, jer ovo što proživljavam već više od 20 godina nije normalno! Trenutno mi je, rekla bih to tako, sve “u očima”, svrbe me i to ne prestaje unatoč terapiji koju uzimam. Koristim terapiju koju mi je prepisao liječnik, ali i onu na biljnoj bazi, no ipak se sve do listopada svake godine mučim do te mjere da ne izlazim nikamo ako ne moram – priča učiteljica koja, osim sa suzenjem, ima problema i s curenjem nosa pa i svrbežom ušiju, a cijelo joj se lice, kaže, izobliči.

Nedavno se vratila s mora, no ni obala nije pošteđena ambrozije. Ipak, riječ je o manjim koncentracijama peludi pa je ondje izdrživo. Povratkom u Osijek, ističe, svi su joj se umanjeni ili nestali simptomi odmah vratili.

– Nije me spasila ni ova posljednja kiša. Ujutro mi bude najteže pa iako je kišilo, ipak sam mislila da ću poludjeti od svrbeža očiju. Čak nisam otišla ni u školu zbog tih problema i tražila sam opravdani izostanak. Moja obitelj, prijatelji i kolege dobro su upoznati s mojom situacijom i razumiju me – kaže Dubravka Horvat.

Problem je što se ambrozija ne uklanja, od čega sada koristi ne bi ni bilo, već je to potrebno činiti u svibnju i lipnju prije cvatnje.

Mlađi imaju teže alergijske reakcije nego stariji

“Imali smo jednog pacijenta koji je nedavno htio objaviti “rat” ambroziji i traktorom se zaletio na područje pokriveno tim korovom pa je pritom umalo umro. Ljudima je dosta ambrozije, no ništa ne vrijedi kad je ona u vremenu pulenacije i cvatnje” – ističe za Glas Slavonije liječnica doc. dr. sc. Višnji Prus iz Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Novo istraživanje: Astma ne povećava rizike obolijevanja od koronavirusa

Naglašava pritom da je u kritičnom razdoblju preporučeno izbjegavanje izlaska na otvoreno, a uzimanje lijekova je obvezno. U Osijeku, nepovoljne koncentracije traju sve do listopada kada će alergičari napokon malo odahnuti. No, dotad treba slušati savjete liječnika, uzimati terapiju i pomoći si koliko mogu.

Prus ističe da alergija na ambroziju jednako pogađa i mlade i stare, ali da kod mlađih osoba imunološki sustav burnije reagira na ambroziju.

– S godinama je taj naš imunološki sustav senzibiliziran, pa su i reakcije blaže. Naravno, to nije pravilo, već smo uočili da mladi imaju teže reakcije nego stariji ljudi – kaže liječnica.

Ambrozija se širi posvuda pa je tako ima i na moru, gdje se nerijetko prenosi na automobilskim gumama. Ipak, lakše se podnosi u mediteranskoj klimi koja u vrijeme visokih koncentracija peludi nažalost većini nije dostupna zbog posla i financijskih razloga.

Muke po ambroziji: “Imam četiri godine do mirovine. Da ne radim u školi, pobjegla bih”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap