Danas je svjetski dan borbe protiv artritisa, saznajte zašto je bolje spriječiti nego liječiti

Josip Mihaljević
12. listopada 2018.
Zdravlje
A- A+

Danas se diljem svijeta obilježava svjetski dan borbe protiv artritisa. Artritis spada među najučestalije reumatske bolesti i zahvaća 100 milijuna ljudi godišnje diljem svijeta. Uzroci bolesti i dalje nisu baš posve jasni, a jednom postavljena dijagnoza postaje doživotna. Ipak, prevencija je moguća!

artritis

Foto: Pexels

Slogan organizacije Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020. glasi “Potičimo kretanje”, a ima potporu UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije. U Hrvatskoj djeluje pod palicom Hrvatskog nacionalnog odbora, a cilj je povećavanje svijesti o društvenom i ekonomskom opterećenju mišićno-koštanih bolesti za društvo.

Promovira se opravdanost prevencije i liječenja, ohrabruju se bolesnici da se brinu o svojem zdravlju, a neizbježni su načini za poboljšanje, sprječavanje i liječenje tih bolesti.

Kod reumatskih bolesti gdje spada i artritis dolazi do razaranja kostiju i hrskavice, što je praćeno oteklinama i bolnošću zglobova. Ukoliko se problem ignorira, može dovesti do značajne invalidnosti. Reumatoidni artritis u pravilu češće zahvaća žene, pojavljuje se u dobi do 20 i 45 godina, iako se može javiti u svakoj životnoj dobi.

Precizan uzrok ove bolesti još uvijek nije poznat, iako rehabilitacija uz zdrav život ima važnu ulogu o liječenju. U Hrvatskoj je oko 85 tisuća oboljelih od mišićno-koštanih bolesti.

Prevencija artritisa postoji, iako nije stopostotna

Stručnjaci za artritis ljudima diljem svijeta mogu preporučiti načine prevencije i liječenja, iako ne postoji niti jedan “sigurni” način prevencije. Najbolje što možete učiniti za sebe i svoje zdravlje je smanjiti rizik od obolijevanja.

Ako su vam zglobovi zdravi danas, trebali bi učiniti sve što možete kako bi održali mobilnost i izbjegli bolove koji su asocirani s artritisom.

Neki faktori rizika su neizbježni: ako ste žena i imate povijest artritisa u obitelji (genetski profil), imate veću šansu da ćete kad-tad oboljeti od artritisa, iako ne postoji garancija da hoćete.

S druge strane, na neke faktore rizika možete utjecati. Oni se odnose na smanjivanje rizika od obolijevanja, možete odgoditi pojavu ili ga u potpunosti spriječiti. Ovo su samo od nekih najznačajnijih faktora rizika:

  • Osteoartritis – Kod osteoartritisa važno je paziti na kilažu, on češće pogađa pretile ljude
  • Reumatoidni artritis – Kod ove vrste artritisa trebali bi prestati pušiti
  • Giht – Giht je u narodu poznat kao “carska bolest”, budući da nastaje od pretjerivanja u jelu i piću. Trebali bi jesti zdraviju prehranu, izbjegavati šećer, alkohol i hranu koja sadrži purin.

Budući da znanstvenici još nisu sigurni zbog kojeg točno mehanizma nastaje artritis, prava prevencija nije moguća. Mnoge vrste artritisa (a ima ih preko stotinu) nastaju kombinacijom genetske predispozicije i izloženosti okolišu (izloženost nekom virusu ili toksinu, primjerice).

Liječnici su samouvjereni u svojim naporima da će uskoro pronaći lijek, a on bi mogao biti iza ugla.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap