Crveno meso ipak nije štetno? Znanstvenici kažu da, ali umjereno!

Jasmina Grgurić
3. listopada 2019.
Zdravlje
A- A+

Da je crveno meso štetno za naše zdravlje, pogotovo kada je riječ o bolestima srca, raku debelog crijeva i dijabetesu, znanstvenici nas uvjeravaju posljednjih nekoliko godina. Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da nas izbjegavanje govedine ili svinjetine neće nužno sačuvati od bolesti. Ipak, znanstvenici poručuju da konzumacija treba biti umjerena, do 70 grama dnevno!

Ilustracija: Pixabay

Najnovije istraživanje o utjecaju crvenog mesa na zdravlje ljudskog organizma napravila je skupina međunarodnih znanstvenika. Studija je objavljena u utorak u časopisu Annals of Internal Medicine. Vodeći liječnik u ovom istraživanju, Bradley C. Johnston ustanovio je da postoji jako malena veza između prehrane bez mesa i manjeg rizika od bolesti. Naime, za zdravlje pojedinca ne znači puno hoće li ili neće jesti govedinu i svinjetinu.

Smrtnost veća za “samo” 0,7 posto

Konkretno, kada bi tisuću osoba do kraja života smanjilo unos crvenog mesa na tri porcije tjedno, od raka bi umrlo njih sedmero manje, nego što bi da nisu napravili takvu redukciju u prehrani. Kada bi to činile 11 godina života, od raka bi umrle četiri osobe manje.

Tijekom istog tog razdoblja, od dijabetesa tipa 2 oboljelo bi šestero ljudi manje. Ali, kada bi se radilo o izbacivanju prerađenog crvenog mesa, onda bi ih oboljelo 11 manje. Ne može se stoga reći da ne postoje prednosti izbacivanja crvenog mesa iz prehrane, ali ova skupina znanstvenika zaključila je da rizici nisu toliko veliki. Također, smatraju da bi se takve preporuke trebale odnositi samo na pojedine osobe.

Jedna veća kobasa ili manji hamburger

Starije osobe trebale bi konzumirati veći udio proteina u prehrani

Ipak, njihova preporuka je da količina crvenog mesa ne smije prelaziti 70 grama dnevno. Naravno, neobrađeni proizvodi ipak su manje štetni. To bi značilo da možemo, primjerice, svaki dan pojesti jednu veću kobasu, manji hamburger ili pet kriški šunke.

Koliko god nas veselilo, istraživanje je izazvalo i negativne reakcije, pogotovo od strane Američke udruge za srčana oboljenja i Američkog društva za oboljele od raka. Obje organizacije smatraju da navedeni rezultati nisu stopostotni, da se njima obmanjuje javnosti te da samim time njihova objava nije moralna. Isto tako, smatraju da navedeni postoci oboljenja uslijed konzumacije jedenja crvenog mesa nipošto nisu zanemarivi, jer ne zna se na koga će kako utjecati, tko će oboljeti, kao što je uopće teško pratiti što i koliko netko jedne kroz cijeli život.

 

Crveno meso ipak nije štetno? Znanstvenici kažu da, ali umjereno!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap