[ANKETA] Koliko ste najduže čekali na termin u toplicama?

Ana Kanazir
8. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

U oporavku nakon raznih ozljeda ili problema s mišićno-koštanim sustavom, kao i kod oporavka nakon moždanog udara, važnu ulogu ima rehabilitacija, odnosno fizikalna terapija. Ipak, fizioterapeuta nema dovoljno pa se za fizikalnu terapiju nekada čeka i do godinu dana, a tada je, u većini slučajeva, već kasno za ikakvu pomoć.

Elektroterapija Foto: Pixabay

Na ortopedsku rehabilitaciju se tako u Krapinskim toplicama čeka oko godinu dana. Sličan slučaj je i s brojnim drugim toplicama ili bolnicama i ustanovama u kojima se provodi fizikalna terapija. Fizioterapeuti se slažu kako ovo nikako nije dobro, ali i kako krivnja nije na njima, već na sustavu i malom broju zaposlenih.

Kašnjenje terapije može biti problem

Hrvatska je jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj fizikalna terapija ne spada pod primarnu zdravstvenu zaštitu. Jednako tako, 2014. godine je ukinuta uputnica za fizikalnu terapiju pa obiteljski liječnik daje uputnicu za pregled kod specijalista fizikalne medicine, a tek nakon toga osoba čeka na termin za pregled, a onda i termin za terapiju kod fizioterapeuta. Osim što pacijent mora dugo čekati na terapiju, javlja se i problem troškova za sustav. Kako navodi HRT, u Sloveniji je situacija malo drugačija. Točnije, tamo u 90 posto slučajeva liječnici pacijenta upućuju direktno n a fizioterapiju pa je time i sve puno brže.

Ako fizikalna terapija ne krene na vrijeme, mogu se javiti razni problemi. Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice otkrila je i probleme koje nosi sam sustav.

– Malo otežavajući faktor je da još nemamo sustav koji bi povezao sva odobrenja i sve liste čekanja, znači jedan pacijent je mogao predati papire kod nas, mogao je predati u Varaždinskim toplicama, u Stubičkim toplicama, a mi to ne znamo, rekla je Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice z HRT.

Kolike se čeka na toplice u Hrvatskoj?

Prema podacima od kolovoza, situacija u toplicama diljem Hrvatske je iduća. U Istarskim toplicama nema liste čekanja. Pacijenti s uputnicom D1 se mogu naručiti i bit će odmah primljeni. U Stubičkim se toplicama čeka dva mjeseca, a u Krapinskima od šest mjeseci do godinu dana. U Daruvarskim se toplicama čeka oko četiri mjeseca. Više o tome smo pisali ovdje.

Koliko ste najduže čekali na termin u toplicama?

groblje
Hrvatski zavod za javno zdravstvo: U Hrvatskoj stariji od 65 najčešće umiru od bolesti povezanih s cirkulacijom

Zašto je fizikalna terapija toliko dobra?

Fizikalna terapija ima raznih benefita za zdravlje. Ona uključuje nekoliko metoda i vježbi za dio tijela koji je ozlijeđen. Njome se smanjuje bol, poboljšava pokretljivost, fleksibilnost, reakcija, u nekim slučajevima je prva pomoć kod ponovnog učenja motoričkih sposobnosti, ali i kod ponovnog učenja hodanja nakon moždanog udara. Uvijek se izvodi uz prisutnost stručne osobe, fizioterapeuta koji radi s pacijentom. Upravo iz navedenih razloga ju je važno provoditi dok su bolovi još prisutni i dok će njezina pomoć imati pozitivnog utjecaja na sam oporavak. Uz fizikalnu terapiju, najčešće je potrebno uzimati i prepisane lijekove, a kako se zapravo pravilno uzimaju lijekovi nam je otkrila liječnica Kostanjšek u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap