Nemojte se dosađivati! Donosimo 7 aktivnosti za umirovljenike u zatvorenom

Dora Šušković Stipanović
27. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Ne očajavajte! Imamo rješenje za sve one koji su prisiljeni boraviti u kući zbog svog zdravstvenog stanja ili trenutne situacije s koronavirusom. Sakupili smo 7 najboljih prijedloga za aktivnosti u zatvorenom koje će vam dići raspoloženje i energiju! Od slušanja audio knjiga do meditacije i listanja foto albuma, pronađite aktivnost stvorenu za vas.

Photo: Unsplash

Čitajte

Čitanje knjiga je fantastična aktivnost za starije osobe. Provodeći vrijeme s knjigom u ruci aktivirat ćete moždane vijuge, unaprijediti pamćenje, smanjiti stres i opadanje kognitivnih funkcija te poboljšati san. Bez obzira je li vaš izbor čitanje knjiga, časopisa, elektroničkih knjiga preko e-čitača ili pak slušanje audio knjiga, čitanjem ćete naučiti nešto novo ili uploviti u neku drugu stvarnost.

Nađite novi hobi

Učenje nove vještine ili obnavljanje one u kojoj ste uživali nekad, ispunit će vam dan, ali i srce. Boravak u zatvorenom sjajna je prilika za pomicanje granica komfora i prihvaćanje izazova. Svirajte, izvadite šivaću mašinu, pletite, skuhajte jelo po nikad isprobanom receptu, slušajte cvrkut ptica, presadite biljke, naučite novi jezik. Izaberite jednu aktivnost i usavršite je ili isprobajte baš sve i otkrijte koja vas najviše zabavlja.

Vježbajte i meditirajte

Svakodnevna tjelovježba i meditacija osnovna su higijena za naše tijelo i psihu. Jednostavne, a učinkovite vježbe možete izvoditi ležeći u krevetu i sjedeći na stolcu.  Za to vam ne treba posebna oprema, nego samo dobra volja. Cijelo tijelo je moguće aktivirati u samo desetak minuta.

Meditirajte udobno sjedeći ili ležeći. Pokušajte umiriti misli tako da osvijestite disanje. Svakodnevne meditacije u trajanju od 5 do 15 minuta pripremit će vas da se lakše nosite sa stresnim situacijama.

Budite kreativni

Biti u kontaktu sa svojom kreativnom stranom još je jedan zabavan način provođenja vremena. Crtanje, kreativno pisanje, slikanje, bojanje, sviranje i pjevanje su prekrasni načini na koje se možete izraziti. Mislite li da nemate umjetničku crtu, slaganje obiteljskih fotografija i zapisivanje najdražih recepata dobre su aktivnosti s notom kreativnosti za početak. 

Pripreme za Uskrs - Kako izraditi proljetnu girlandu? Zabavite se s unucima i unesite boje u svoj dom!

Družite se

Radi strogih mjera opreza i akcije “ostani doma”, nismo u situaciji druženja na kakva smo navikli prije koronavirusa. Ipak, nemojte se izolirati od najdražih. Svakodnevno se socijalizirajte na način koji je primjeren situaciji i siguran za vas i osobe oko vas. Družite se sa zdravim ukućanima i kućnim ljubimcima. S obitelji i prijateljima ostanite u kontaktu putem društvenih mreža te telefonskih i video poziva.

Igrajte se

Podsjetite se kako je to biti dijete. Izaberite jednu od mnogobrojnih igara koje možete igrati sami, s ukućanima ili online. Rješavanje križaljki, rebusa i mozgalica sjajan su način razonode kao i slaganje puzzli i igranje društvenih i kartaških igara. Ako ste sami ili kod kuće nemate navedene igre, uvijek preostaju igre na računalu, internetu ili čak mobitelu.

Filmovi i glazba

Svakodnevno gledanje televizije bez kriterija nije zdrav ni konstruktivan način provođenja vremena, ali pogledati dobar film, tv emisiju ili dokumentarac može vam ispuniti dio dana. Slušanje glazbe i radio drama također su relaksirajuće aktivnosti koje osnažuju imunološki sustav i pomažu zaspati.

Nemojte se dosađivati! Donosimo 7 aktivnosti za umirovljenike u zatvorenom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap