Nezaboravni posjet Ivana Pavla Drugog: Hrvatima poručio – “Budite hrabri!”

Jasmina Grgurić Zanze
10. rujna 2019.
Vremeplov
A- A+

Papa Ivan Pavao II na današnji je dan 1994. godine po prvi put posjetio Hrvatsku. Bio je to prvi od tri posjeta u devet godina zemlji s kojom je imao posebnu vezu. Kada je izašao iz aviona, poljubio je zemlju Lijepe naše, a njegov dolazak popratili su milijuni vjernika.

Papa Ivan Pavao Drugi prvi put u Hrvatskoj (Snimak zaslona/HRT)

Prvi posjet Pape Ivana Pavla II dogodio se 10. rujna 1994. godine. Milijun vjernika na hipodromu s nestrpljenjem je čekalo dolazak Woytile. Po dolasku u zagrebačku Zračnu luku, prvo je poljubio hrvatsko tlo. Zemlja mu je prinesena u posudi, jer se zbog operacije kuka nije mogao sagnuti.

U zračnoj luci su ga dočekali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman te zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Odsvirane su papinska i hrvatska himna, nakon čega se okupljenima obratio na hrvatskom jeziku.

“Danas sam ovdje, u hrvatskoj zemlji kao goloruki hodočasnik Kristova Evanđelja koje je navještaj ljubavi, sloge i mira – rekao je tada papa Ivan Pavao II. Nakon toga, u papamobilu je obišao zagrebačke ulice uz veličanstven masovni doček vjernika.

Posjetio je Zagrebačku katedralu, gdje je molio na grobu kardinala Alojzija Stepinca za kojeg je rekao da je “najsvjetliji lik i istinski čovjek Crkve“. Bogoslužje na hipodromu okupilo je 50 biskupa i 1.500 svećenika.

U jeku Domovinskog rata, papa je pozivao na pomirenje i mir, toleranciju i solidarnost. Progovorio je o oprostu, a mlade pozvao da svoju budućnost grade ne na nasilju, nego na suživotu.

“U ovom trenutku, kad se ponovno vraćam u Vatikan sa sobom, kao uspomenu, nosim vaše lice, vaše oči u kojima sam čitao žarku želju da se sadašnjica popravi i da budućnost procvjeta. Svima, posebno mladeži, još jednom dovikujem: Budite hrabri!” – rekao je Papa Ivan Pavao II na odlasku iz Hrvatske u Zračnoj luci.

Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku, Ivan Pavao Drugi prvi je zatražio “poštivanje prava legitimnih težnji hrvatskoga naroda” za slobodom. Sveta Stolica dva dana prije Europske zajednice priznala je hrvatsku državnu samostalnost.

 

Nezaboravni posjet Ivana Pavla Drugog: Hrvatima poručio – “Budite hrabri!”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap