[13.1.] Vatikan priznao samostalnu Republiku Hrvatsku

Vladimira Paleček
13. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je međunarodno priznala Sveta Stolica. Vatikanski korak svakako je bio vrlo značajan jer je došao dva dana prije međunarodnog priznanja država EU. To priznanje ohrabrujuće je djelovalo na hrvatski narod, čija je trećina domovine tada bila okupirana.

Foto: screenshot you tube

Iako je do ljeta 1991. godine papa Ivan Pavao II. zagovarao opstanak Jugoslavije, smatrajući kako je treba demokratizirati, nakon kratkog rata u Sloveniji promijenio je mišljenje. Čitavo je vrijeme bio izuzetno dobro informiran o onome što se na tlu Hrvatske događa te je dobivao povjerljive informacije od nuncija i hrvatskih biskupa, a vatikanska je diplomacija – najstarija na svijetu – kao i uvijek u takvim slučajevima bila posebno aktivna.

Svi predsjednici bivših jugoslavenskih republika, osim Slobodana Miloševića, posjetili su Vatikan i razgovarali s papom. Pred sam Božić 1991. Karol Wojtyla donio je definitivnu odluku o priznanju Hrvatske. Time je Vatikan dao nemjerljiv doprinos međunarodnom priznanju i samostalnosti Hrvatske. Vatikanski korak bio je značajan stoga jer je njegovo priznanje došlo dva dana prije nego nas je priznala većina članica europskih integracija.

„Ne dirajte mi voljenu Hrvatsku“

Smatra se kako je činjenica da nas je Vatikan priznao prije, a ne poslije većine europskih zemalja bila zasluga poglavito pape Ivana Pavla II., koji je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom. Papa je konstantno apelirao da se zaustavi agresija na „njegovu voljenu Hrvatsku“ i ostvari njezino međunarodno priznanje. Konačno je, 13. siječnja 1992. – dva dana prije ostalih europskih zemalja – Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske. Do posljednjeg se trenutka nije znalo hoće li priznanje doći od svih članica Europske zajednice, a upravo je vatikansko priznanje pokrenulo i ostala priznanja.

Njemačko priznanje stupilo je na snagu 15. siječnja 1992., a istoga joj se dana pridružilo još 19 država, mahom članica EU-a i NATO-a. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap