Papa Franjo objasnio kako primiti ispovijed bez svećenika dok se stvari ne vrate u normalu

Josip Mihaljević
31. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Papa Franjo ranije je ovoga mjeseca citirao Katekizam Katoličke Crkve u kojem je objasnio “savršeno kajanje” kojim se opraštaju grijesi sve dok pokajnici ne odu na uobičajenu ispovijed sa svećenikom.

papa franjo

Foto: Unsplash

Osobe koje umiru bez kapelana, obitelji zatvorene u kući i u nemogućnosti doći do svećenika zbog zaraze virusom COVID-19 umjesto obične ispovijedi mogu napraviti tzv. “savršeno kajanje” kojim se opraštaju grijesi dok ne bude moguće otići na ispovijed, kazao je papa Franjo ranije ovoga mjeseca, piše vaticannews.va.

Papa je citirao Katekizam Katoličke Crkve pri čemu  je rekao da je korisno podsjetiti sve one koji traže oprost u vremenu pandemije koronavirusa:

“Znam da se mnogi od vas za Uskrs idete ispovjediti kako biste se ponovno susreli s Bogom. Međutim, mnogi će mi danas reći: ‘Oče, kako mogu naći nekog svećenika, ispovjednika, jer se ne smije izići iz kuće? A ja se želim pomiriti s Gospodinom, želim da me On zagrli, da me moj otac zagrli… Što da učinim ako ne nađem svećenika?'”, pitao se papa Franjo.

“Čini ono što ti kaže Katekizam”, odgovorio je papa na to hipotetsko pitanje koje si ovih dana postavljaju milijuni vjernika diljem svijeta.

Savršeno kajanje prvi objavio Ivan Pavao II., sastavio ga Joseph Ratzinger

Ako ne možete naći svećenika, a u sadašnje vrijeme se to niti ne preporučuje, papa sugerira da “razgovarate s Bogom”:

“On je tvoj Otac, i reci mu istinu “Napravio sam to i to… Oprosti mi”, i traži od Njega oproštenje svim srce, uz molitvu kajanja, i obećaj mu: “Poslije ću se ispovjediti, ali sada mi oprosti’. I odmah ćeš se vratiti u milost Božju. Sam se možeš približiti, kako nas uči Katekizam, Božjem oprostu, ne imajući pri ruci svećenika. Zamislite, sada je trenutak! Ovo je pravi, zgodan trenutak. Dobro učinjeni čin savršenog kajanja i naša će duša postati bijela poput snijega”, kazao je papa Franjo.

A dio iz Katekizma Katoličke Crkve prvi je objavio sveti Ivan Pavao II., a sastavio ga je prijašnji papa Joseph Ratzinger:

“KKC 1451 Među pokornikovim činima kajanje je na prvome mjestu. To je »bol duše i osuda počinjenog grijeha s odlukom više ne griješiti«.

KKC 1452 Kada kajanje proizlazi iz ljubavi prema Bogu, ljubljenom iznad svega, naziva se »savršenim kajanjem« (iz ljubavi prema Bogu, contritio). To kajanje oprašta lake grijehe; a postiže oproštenje i teških grijeha ako uključuje čvrstu odluku pristupiti sakramentalnoj ispovijedi, čim to bude moguće”, stoji u Katekizmu.

Papa Franjo objasnio kako primiti ispovijed bez svećenika dok se stvari ne vrate u normalu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap