[9.9.] Poraz na Krbavskom polju gurnuo Hrvatsku u sastav Habsburške monarhije

Josip Mihaljević
9. rujna 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1493. godine dogodila se značajna Bitka na Krbavskom polju, a povjesničari je uzimaju kao početnu točku Stogodišnjeg hrvatsko-turskog rata. Hrvati su doživjeli veliki poraz, što će, u konačnici, rezultirati ulaskom u sastav Habsburške monarhije.

krbavska bitka

Foto: Turski vojnik (akindžija) uzima Hrvata u roblje | Youtube screenshot

Turci su, još od pobjede nad srpsko-bosanskom vojskom na Kosovom polju, polako ali sigurno prijetili središtu Europe. Nakon pada bosne, njihova plaćenička vojska provaljivala je u dijelove Hrvatske i krenuli su u pljačku.

Hrvatska je u to vrijeme bila kraljevina, ali u personalnoj uniji s Mađarskom. Središnja vlast nije tursku prijetnju shvaćala ozbiljno, a unutarnjepolitički sukobi Hrvatsku nisu činili ujedinjenom zemljom.

Nakon opetovanih turskih pohoda, Hrvati su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i direktno napasti Osmanlije. Mađari su obećali poslati pomoć, ali ona nije stigla na vrijeme.

Sama bitka je počela na današnji dan 1493. godine, a Hrvate je predvodio kraljev namjesnik ban Derenčin. Turski vojnici (zvani akindžije) bili su izuzetno motivirani ratnici, budući da im je plaća bila sve što uspiju opljačkati. Velik dio hrvatskog plemstva je izgubio živote u bitci, a povijesni zapisi opisuju zvjerstvo turske vojske. Hrvatima su odsijecali nosove, budući da su kod cara za to dobivali dodatne zlatnike.

Vojska je bila poražena, a plemstvo uvelike pogubljeno.

Krbavska bitka, iako je vojno nezanimljiva, predstavlja prekretnicu u hrvatskoj povijesti. Znatno oslabljeni narod bježao je od nadirućih turskih snaga što je znatno promijenilo strukturu stanovništva. Pad plemstva je pak bio presudan faktor u političkom smislu, postalo je jasno da se Turcima ne možemo oduprijeti samostalno i da će nam trebati pomoć “iz vana”.

Vidno oslabljeni, nekoliko godina kasnije ulazimo u sastav Habsburške monarhije koja će obilježiti hrvatsku povijest u narednih nekoliko stoljeća.

https://www.youtube.com/watch?v=_X2mX5hjXHU&t=68s

______________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [8.9.] na ovom linku.

 

Copy link
Powered by Social Snap