[9.8.] Što nas o životu može naučiti veliki njemački književnik Herman Hesse?

Josip Mihaljević
9. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1877. godine preminuo je veliki njemačko-švicarski pjesnik, književnik i slikar Herman Hesse. Već za svog života je postigao značajne književne uspjehe, a povremeno se pojavljivao i u političkom životu sa svojim demokratskim i pacifističkim uvjerenjima.

herman hesse citati

Foto: Herman Hesse | Youtube screenshot

Hesse je već kao trinaestogodišnjak čvrsto odlučio da će se baviti pjesništvom. Kao osamnaestogodišnjak se zaposlio u knjižnici iz koje je Hesse crpio inspiraciju. Nije to bila obična gradska knjižnica, većina knjiga bile su filozofske i teološke naravi.

Prvotni uzori su mu bili njemački velikani Goethe, Lessing, Schiller, ali i grčka mitolofija, Nietszche, Dostojevski. Drugi uzori su mu bile grozote Prvog svjetskog rata i mistika Indije.

Bio je dobrovoljac u Prvom svjetskom ratu, ali niti u jednom trenutku ga nije obuzela mržnja. Naprotiv, pisao je pjesme s izraženim osjećajem za pacifizam, gdje je molio svoje prijatelje i intelektualce da se ne prepuštaju nacionalizmu i bijesu. Nakon rata, shrvan obiteljskim tragedijama (očeva smrt, ženina psihoza, bolest njegovog sina Martina), počeo je posjećivati velikog psihijatra Carla Junga.

Nakon toga odlazi u Indiju, gdje biva oduševljen njihovom mistikom i pacifističkim uvjerenjima. Kada se vratio u Europu, preselio je iz Njemačke u Švicarsku koja je i tada bila simbol neutralne, pacifističke države.

Njegova najpoznatija djela su Iz Indije, Siddharta, Demian i Stepski vuk, koji mu prvotno donose slavu na njemačkom govornom području, a nakon smrti i svjetsku slavu. Ovo su neki od njegovih najboljih citata:

Top 10 citata Hermana Hessea

1.Svijet je lijep kada se promatra bez želje za traganjem, jednostavno, kao dijete.

2. Sretni smo samo onda kada od sutrašnjeg dana ništa ne tražimo, a od današnjeg sa zahvalnošću primamo ono što nam nosi.

3. Mudrost se ne može reći. Mudrost koju mudrac pokušava kazati, zvuči uvijek kao riječ luđaka.

4. Nikada nisam živio bez vjere i ne bih niti dana bez nje mogao, ali sam cijeli svoj život mogao bez crkve.

5. Svi grijesi u sebi već nose oproštaj.

6. Heroj je onaj tko ima hrabrosti za svoju sudbinu.

7. Ništa na svijetu nije čovjeku odvratnije nego da pođe putem koji ga vodi njemu samome.

8. Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjećamo ono što daje ljepotu i vrijednost našem postojanju.

9. Imamo u duši sve ono što je ikada živjelo u ljudskim dušama. Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali. Svi se oni nalaze u nama. Tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi.

10. Što je stvarno živ čovjek – o tome se danas zna manje no ikada, pa se tako i na gomile strijeljaju ljudi, od kojih je svaki dragocjen, neponovljiv pokušaj prirode.

https://www.youtube.com/watch?v=MM0XPH3lqzQ

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [8.8.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap