[9.5.] Danas se obilježava Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

Josip Mihaljević
9. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1945. godine nacistička Njemačka je kapitulirala u Drugom svjetskom ratu i od tada se  slavi kao Dan pobjede nad fašizmom. Samo pet godina kasnije, na isti datum, predstavljena je ideja o preteči Europske unije pa se na današnji datum slavi i kao dan Europe.

eu

Foto: Pixabay

Na današnji dan 9. svibnja 1945. godine nacistička Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Iako je rat službeno završen tek nekoliko mjeseci poslije kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. svibnja obilježava se kao Dan pobjede nad fašizmom.

Potpisom jednog dokumenta u Berlinu, efektivno je završio rat u Europi.

Rezultat je to velike posljednje ofanzive koju je nosila ruska Crvena armija u Berlinu. Bitka za Berlin započeta je još u siječnju 1945. godine, a u njoj je sudjelovalo oko 3 milijuna vojnika.

Pet godina kasnije (1950.), tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio je ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi grozote rata između europskih nacija učinila nezamislivim i nemogućim. Preteča europskih integracija zamišljena je prvotno kao ujedinjavanje francuske i njemačke industrije ugljena i čelika pod zajedničku vlast.

Godinu dana kasnije(1951.), projekt je zaživio potpisivanjem Ugovora o Europskoj zajednici za ugljen i čelik, a tom paktu su pristupile Zapadna Njemačka, Francuska, Belgija, Nizozemska, Luksemburg i Italija. Iz toga se razvila današnja Europska unija, savez nezavisnih 28 država koji broje oko 508 milijuna stanovnika.

U čast spomenutim događajima, danas se diljem Europe obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [8.5.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap