[8.5.] Rođen dugogodišnji zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Viktor Stepinac

Josip Mihaljević
8. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1898. rođen je višegodišnji zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Viktor Stepinac. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u svetištu u Mariji Bistrici 1998. godine, a uskoro bi trebao biti proglašen svetim.

alojzije stepinac

Foto: Alojzije Stepinac | Youtube screenshot

Djetinjstvo je proveo u “dolini kardinala”, u okolici Krašića, odakle nam dolazi i Franjo Kuharić. Za vrijeme Prvog svjetskog rata sudjelovao je u borbama na talijanskom i solunskom frontu, gdje je bio ranjen, a pet mjeseci je proveo kao ratni zarobljenik.

Nakon rata, odlazi na studij u Rim, a za svećenika je zaređen 1930. godine. Na njegov prijedlog osnovan je Caritas Zagrebačke nadbiskupije, kojem je on bio na čelu. Za biskupa je zaređen 1934. godine.

Zagrebačkim nadbiskupom postao je 1937. godine, gdje je kao neumorni propovjednik promicao Katoličku akciju, Caritas i pobožnost prema Djevici Mariji. Utemeljitelj je brojnih novih župa u Hrvatskoj i organizirao je proslavu 1300. obljetnice evangelizacije hrvatskog naroda.

Iako je za vrijeme Drugog svjetskog rata pomagao progonjenima, zbrinjavao bolesnu i gladnu djecu, prosvjedovao protiv totalitarne NDH, mnogi će mu zamjeriti to što je na institucionalnoj razini sudjelovao i funkcionirao unutar Nezavisne Države Hrvatske. Prava istina je da nijednom režimu Stepinac nije bio miljenik, ali se opekao kod onog koji je uslijedio nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon dolaska komunista na vlast, odbio je odvojenje Katoličke Crkve u Hrvatskoj od Vatikana. Sudilo mu se u politički montiranom procesu u kojem je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada. Pet je godina proveo u zatvoru u Lepoglavi, a ostatak je odslužio u kućnom pritvoru u rodnom Krašiću. Umro je 10. veljače 1960. godine u tom istom pritvoru.

Vijest o njegovoj smrti objavljena je naslovnicama dnevnih novina širom svijeta, a mise zadužnice služile su se u Rimu, Montrealu, New Yorku, Chicagu, Rio de Janeiru i brojnim drugim svjetskim gradovima.

Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim u Mariji Bistrici 1998. godine. Papa Franjo potvrdio je kako njegova svetost “nije upitna” i kako do proglašenja svetosti ne bi trebalo proći mnogo vremena.

https://www.youtube.com/watch?v=UUGn05Gv9AQ

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [7.5.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap