[9.4.] Rođena hrvatska glazbena diva Radojka Šverko

Josip Mihaljević
9. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Iza ove izuzetne glazbene umjetnice stoji karijera duža od 50 godina i mnogo nezaboravnih hitova. Njene izvedbe domaćih, ali i svjetskih evergreena voljeli su svi, a Radojka je jedna od rijetkih hrvatskih umjetnica koji su napravili bogatu karijeru na međunarodnoj sceni. Poznata je po raskošnom volumenu glasa i njegovoj specifičnoj boji.

radojka šverko

Foto: Radojka Šverko | Youtube screenshot

Rođena je u Pazinu, na današnji dan 1948. godine, ali se u ranoj dobi s obitelji seli u Buzet gdje provodi djetinjstvo i završava osnovnu školu. U osnovnoj školi je počela pjevati u zboru, a svirala je u tamburaškom i frulaškom školskom orkestru. Ozbiljnije glazbene početke bilježi kao članica i solistica dječjih zborova. Prva natjecanja otvaraju joj puteve do lokalnih i svjetskih festivala gdje je gospođa Šverko doslovce rasturala. Profesionalnu pjevačku karijeru započela je 1967. godine nastupom na Splitskom festivalu pjesmom Kud plovi ovaj brod.

Impresivna umjetnička karijera

Prvi međunarodni uspjeh postiže dvije godine kasnije, kada je na Kanarskim otocima osvojila 3. mjesto na festivalu Atletico Tenerife.

Na festivalu u Rio de Janeiru 1970. godine za izvedbu pjesme Svijet je moj (Alfi Kabiljo), dobija priznanje za izvanredan performans, čime je postala prva umjetnica koje je ovo priznanje dobila nakon legendarne Janis Joplin.

Nastupala je i osvajala nagrade u Tokiju, Los Angelesu, Madridu, Seoulu, Ateni, Firenzi, Palma de Mallorci itd. Na jednom od tih festivala pobijedila je i legendarnog Davida Bowiea koji su također nastupali s njom.

Osamdesetih godina prošloga stoljeća, gospođa Šverko se okreće kazališnoj karijeri. Pjevala je u nekoliko rock-opera (Gubec-beg, Grička vještica, Karolina Riječka…), a svi nastupi su pozitivno ocijenjeni od strane kritičara i publike.

Okušala se i u glumi, uz Radu Šerbedžiju u filmu Bravo maestro.

Na njenoj službenoj stranici, biografiju je završila ovim riječima:

Moj životni moto je uvijek ići dalje, voljeti, a pjevat ću dok u meni bude bilo i ono malo zrno snage i dok god me publika bude željela. Jer na koncu, moja publika je, zapravo, moj početak i kraj. Kada i ako ne bude više pljeska, ako ne osjetim one vibracije koje se uzajamno vraćaju, na sceni neće biti ni mene.

Radojka Šverko

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [8.4.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap