[9.12.] Rođen je čuveni hrvatski operni pjevač Tomislav Neralić

Vladimira Paleček
9. prosinca 2017.
Vremeplov
A- A+

Slavni hrvatski operni pjevač Tomislav Neralić, član Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te bečke i berlinske opere, rodio se 9. prosinca 1917. u Karlovcu.

Tomislav Neralić foto: HNK

Tomislav Neralić osnovnu je školu pohađao u rodnom Karlovcu, a gimnaziju u Mariboru gdje je njegov otac bio angažiran u Operi. Već je u gimnaziji počeo učiti glasovir i violinu i imao je svoj oktet. Glazbenu naobrazbu završio je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je 1941. diplomirao umjetnički i nastavnički smjer. Njegov prvi profesionalni nastup bio je u ulozi Slavića u Božićnoj priči Rudolfa Matza na Radio Zagrebu, na Badnjak 1937. Nastavio je nastupati na koncertima, a onda je u trećoj predstavi Verdijeva Don Carlosa u HNK u Zagrebu 2. lipnja 1939. nastupio u ulozi Redovnika. Taj je nastup – ističe se na internetskim stranicama zagrebačkoga HNK – bio početak jedne fascinantne karijere.

Njegove su interpretacije ušle u povijest

Neralić je bio član Opere HNK u Zagrebu, kao i član Bečke državne opere, a od 1955. do 1995. nastupao je u Njemačkoj operi u Berlinu. Bio je i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nezaboravne su njegove uloge Postolara u Wagnerovim “Majstorima pjevačima” u obnovljenoj zgradi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 1969., Holandeza u Wagnerovu “Ukletom Holandezu” 1975. ili Wotana u koncertnoj izvedbi “Walküre” pod ravnanjem Lovre pl. Matačića 1974. godine.

“Neralićeva se karijera razvijala stalno uzlaznom putanjom do najviših vrhunaca, nikada ne upoznavši padove te bilježi oko 4000 nastupa u 155 basovskih opernih uloga na različitim domaćim i europskim scenama, 46 vokalno–orkestralnih djela i 6 ciklusa pjesama te nebrojene koncertne izvedbe. Među opernim izvedbama ima i nekoliko praizvedbi – šest opera hrvatskih skladatelja i jedanaest inozemnih. U njegovu golemom opusu blista nekoliko kreacija koje čine povijest hrvatske operne reprodukcije i nekoliko koje je istaknuti hrvatski umjetnik pronosio svijetom na mnogim velikim svjetskim scenama, prvenstveno u milanskoj Scali” – ističu iz HNK.

Wangerijanski repertoar

Talijanska publika upoznala je cijeli njegov wagnerijanski repertoar koji je tumačio i uz veliku Birgit Nilsson, s kojom je baš u Scali i pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha interpretirao svojega slavnog Holandeza. Upravo je uloga Holandeza bila Neralićeva odskočna daska u svijet, za njegov ulazak u tada Gradsku, a zatim Državnu operu u Berlinu 1955. Tu je ulogu pjevao najčešće u karijeri, čak 123 puta. Nastupio je i u ulozi Jaga u Verdijevu Otellu, pod ravnanjem slavnoga Herberta von Karajana. Na pozornici zagrebačkoga HNK posljednji je put ovaj veliki umjetnik nastupio u ulozi Ivana Hovanskoga, 9. prosinca 2000., kada je u povodu njegova 84. rođendana upriličena svečana izvedba opere “Hovanščina” Modesta Petroviča Musorgskoga.

Umro je 16. studenoga 2016. godine u Zagrebu u 99. godini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap