[9.1.] Službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda, najveće svjetske mirotvorne organizacije

Vladimira Paleček
9. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Ujedinjeni narodi ili skraćeno UN, međunarodna je organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Zgrada UN-a u New Yorku /Foto: wiikipedia

Političari vodećih savezničkih država već su tijekom Drugoga svjetskog rata razmišljali o osnivanju međunarodne organizacije koja će nakon završetka rata brinuti o očuvanju mira u svijetu i sprječavati izbijanje novih ratnih sukoba. Smatrali su kako će poslijeratne probleme rješavati zajedničkim snagama kao što su to činili za vrijeme Drugog svjetskog rata. U vrijeme završnih ratnih operacija u San Franciscu je osnovana Organizacija ujedinjenih naroda. Glavni inicijator stvaranja ove organizacije bile su Sjedinjene Američke Države. Osnivačkoj skupini UN-a nazočilo je 50 zemalja. Donesena je Povelja Ujedinjenih naroda koja je stupila na snagu 24. listopada 1945., pa se tog datuma obilježava Dan ujedinjenih naroda. Službeno sjedište Ujedinjenih naroda otvoreno je 9. siječnja 1951. u New Yorku.

Napomenimo i kako je UN zamijenio neučinkovitu Ligu naroda, osnovanu 1919. godine.

Gotovo sve međunarodno priznate države su članice.

Članarina za financiranje glavnih mirovnih misija

Glavni organi UN-a su: Opća skupština, Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Međunarodni sud i Tajništvo na čelu kojeg je Glavni tajnik UN-a. U sastavu UN-a djeluje 18 organa, fondova i programa, primjerice UNICEF, UNHCR, FAO i UNESCO.

Službeni jezici su: engleski, francuski, španjolski, ruski, mandarinski i arapski. Njemački od 1972. uživa status “dokumentacijskog” jezika, te se sve odluke, akti, ugovori, sporazumi i izvješća prevode i na njemački.

UN se financiraju putem novca kojeg svaka od članica uplati kao članarinu te preko dobrovoljnih priloga. Glavna skupština UN-a odobrava regularni proračun i odlučuje koliku će članarinu imati svaka od članica. Udio svake članice u proračunu određuje se prema posebnim ekonomskim mjerilima, a jedno od njih je BDP članice te prosječna primanja po građaninu. Veliki dio UN-ova proračuna koristi se za financiranje glavnih mirovnih misija te za sigurnost.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap