[8.2.] Elizabeta II. službeno proglašena kraljicom Ujedinjenog Kraljevstva

Josip Mihaljević
8. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Njen otac, George VI. neočekivano je postao kraljem 1936. godine tako što je njegov stariji brat Edward VIII. abdicirao. Nesuđeni kralj George većinu života proveo je u sjeni svoga brata kojeg su mukotrpno pripremali za ulogu kralja. Po prirodi stidljiv i povučen, ali izuzetno bistar, borio se s govornom manom – mucanjem.

Kralj George je uspješno savladao svoje nedostatke i sa svojim govorima naciji koji su usljedili u Drugom svjetskom ratu, ironično, u povijest je otišao kao dobar i inspiritivan govornik. Stres rata je ipak uzeo svoj mah i kraljevo zdravstveno stanje je bilo poprilično narušeno – kao teški pušač, dobio je rak pluća i aterosklerozu i umire 1952. godine. Njegova kćer Elizabeta, koja je u tom trenutku bila na službenom putu u Keniji – vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo kao prijestolonasljednica.

Kruna koja je broji preko 20 titula

Kraljicom se službeno proglasila na dašanji dan prije 66 godina što ju čini najdugovječnijom kraljicom u povijesti Velike Britanije. Nakon traumatičnog Drugog svjetskog rata, Elizabetu su prikazivali kao glamuroznu kraljicu iz bajke – no ona je rijetko davala intervjue tako da se vrlo malo zna o njenim privatnim stavovima. U razdoblju stabilnosti koje je uslijedilo, mnogi su govorili da je to novo “elizabetanskog” doba, aludirajući na period vladavine Elizabete I. u 16. stoljeću.

“Srce mi je prepuno da vam kažem išta više od toga da ću raditi kao i moj otac prije mene u svrhu ostvarenja sreće i napretka mojih naroda budući da su oni posvuda po svijetu”, rekla je prilikom preuzimanja dužnosti.

Elizabeta danas ima 91 godinu i još uvijek obnaša dužnost kraljice Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Uz to, vrhovna je figura u Commonwealthu, organizacije kojoj pripadaju 52 države na svijetu.

Njena vladavina obilježena je procesom dekolonijalizacije, kada su se mnoge zemlje izborile za samostalnost, a naslijedit će ju njen sin, princ Charles od Walesa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap