[7.4.] Rođen Gorden Kaye, konobar iz legendarne serije ‘Allo, ‘Allo!

Josip Mihaljević
7. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Gordon Fitzgerald Kaye (poznatiji kao Gorden Kaye) britanski je glumac koji se proslavio ulogom francuskog konobara Renea Artoisa u popularnoj seriji ‘Allo, ‘Allo!. Radnja se odvija u malom francuskom gradiću za vrijeme Drugog svjetskog rata u okupiranoj Francuskoj.

allo allo

Foto: Gorden Kaye u svojoj najpoznatijoj ulozi | Youtube screenshot

Kaye je rođen u Huddersfieldu, na današnji dan 1941. godine. Prije legendarne uloge francuskog vlasnika kafića bavio se svakakvim poslovima. Radio je u tekstilnoj industriji, u tvornici vina i u tvornici koja je proizvodila traktore. Nakon što se zaposlio na jednoj radijskoj postaji imao je priliku intervjuirati i legendarne Beatlese 1965., što mu je poslužilo kao odskočna daska za daljnji rad.

Gordon kao Rene u ‘Allo, ‘Allo!

Debitirao je na televiziji 1968. godine u BBC-jevoj drami Champion House. Nakon toga je glumio manje uloge u BBC-jevim filmovima, bez značajnog uspjeha. Na jednom snimanju ga je zamjetio producent i pisac David Croft koji mu je pružio priliku da gostuje u popularnijim serijama, no ipak kao gost.

U sljedećih desetak godina Kaye se sporadično pojavljivao u manjim ulogama na filmu i televiziji, sve do 1982. godine kada mu je Croft pokazao scenarij za legendarnu seriju ‘Allo, ‘Allo!. Ponuđena mu je uloga glavnog glumca Renea Artoisa, a Kaye s oduševljenjem prihvatio.

U seriji je glumio punih deset godina, od 1982. do 1992., a pojavio se u svih 85 epizoda. Serija je bila toliko popularna da su je izvodili u kazalištu, a Kaye je odradio preko 1200 nastupa uživo.

Pred kraj serije doživio je automobilsku nesreću gdje je kratkoročno izgubio pamćenje. Pisac i producent serije, David Croft, ga je posjećivao u bolnici gdje su zajedno gledali reprize ‘Allo, ‘Allo!, a Kaye je kasnije priznao  kako mu je to pomoglo prisjetiti se i povratiti izgubljeno pamćenje.

Napisao je i autobiografiju, Rene i ja: Autobiografija, koju je objavio 1989. godine. Nakon što je serija završila, nije se više pojavljivao kao glumac.

Preminuo je u staračkom domu 23. siječnja 2017. godine, a na pogrebu su mu odali počast kolege glumci iz serije ‘Allo, ‘Allo!

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [6.4.] na linku ovdje.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap