[6.4.] Održane prve Olimpijske igre modernog doba u Ateni

Josip Mihaljević
6. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Prije malo više od 1600 godina, posljednji rimski car koji je vladao istočnim i zapadnim polovicama Rimskoga carstva, Teodozije I., zabranio je tradicionalno održavane Olimpijske igre. One su bile simbol perioda mira, kada bi svi ratovi na nekoliko dana prestali kako bi se najbolji među njima mogli takmičiti u disciplinama koje su oni smatrali važnima. Igre su ukinute jer je tada već kršćansko Rimsko carstvo taj događaj smatralo paganskim ritualom.

prve olimpijske igre 1896

Foto: Ceremonija otvaranja prvih modernih Olimpijskih igara, Atena 1896.

“Prve” Olimpijske igre oživljene su na kraju 19. stoljeća pod službenim imenom Igre I. Olimpijade. Pierre de Caubertin je netom prije osnovao Međunarodnu olimpijsku komisiju koja je jednoglasno odlučila kako će se prve igre održati u rodnoj grudi olimpijade – Ateni. Počele su na današnji dan 1896., a završile su 15. travnja 1896.

Tada su pravila bila malo drugačija

Pobjednici su za prvo mjesto dobili srebrnu medalju, a drugoplasirani su osvajali broncu. Na igrama je sudjelovalo ukupno 14 zemalja, a njih 10 su kući nosili osvojene medalje. Sjedinjene Američke Države osvojile su najviše prvih mjesta (11), dok su domaćini Grci osvojili najviše medalja ukupno (46).

Povjesničari procjenjuju kako je na otvaranju igara prisustvovalo 80.000 ljudi na Panathenaiko stadionu, a sportaši su se natjecali u sljedećim disciplinama: atletika, biciklizam, mačevanje, gimnastika, plivanje, hrvanje, tenis, dizanje utega i streličarstvo.

Natjecali su se državljani Australije, Austrije, Bugarske, Čilea, Danske, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Grčke, Mađarske, Italije, Švedske, Švicarske i SAD-a.

Nastup je bio dozvoljen samo muškarcima, jer je tada predvladavalo mišljenje organizatora kako bi natjecanje žena bilo “nepraktično, neinteresantno, neestetično i pogrešno”.

Olimpijske igre su se od ovog događaja događale svake četiri godine, izuzev tri puta kada su bile otkazane zbog I. i II. svjetskog rata (1916., 1940. i 1944.)

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [5.4.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap