[6.11.] Preminuo proslavljeni ruski skladatelj Petar Ilijič Čajkovski

Josip Mihaljević
6. studenoga 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan preminuo je jedan od najvećih skladatelja romantizma – Petar Ilijič Čajkovski. Rus je ponosni autor dva najpoznatija baleta na svijetu (Labuđe jezero i Orašar), koji su i danas jedni od najtraženijih i najizvođenijih skladbi na svijetu.

petar ilijič čajkovski

Foto: Petar Ilijič Čajkovski | Youtube screenshot

Porijeklom iz ugledne ukrajinske kozačke obitelji, Petar Ilijič Čajkovski jedan je od najvećih majstora među skladateljima. Njegova djela i dan danas izazivaju ogroman interes javnosti, a ponosni je autor najpoznatijih svjetskih baleta – Labuđeg jezera i Orašara.

Čajkovski je na vlastiti zahtjev već s četiri godine dobio privatnog glazbenog učitelja, a roditelji su mu brzo shvatili o kakvom se talentu radi. Koji god “komad” glazbe je čuo, odmah nakon ga je mogao odsvirati bez greške.

Ipak, roditelji su ustrajali na tome da bude ugledni pravnik, što je uspješno postao zaposlivši se u Ministarstvu pravosuđa. Glazbena karijera mu je donekle patila, ali se brzo snašao.

U Sankt Peterburgu i Moskvi pohađa glazbene konzervatorije i piše svoja prva djela. Tamo je, zajedno s još petoricom ruskih skladatelja, rastao kao skladatelj i umjetnik, sve više usavršavajući svoj glazbeni izričaj. Balakirev, Kjui, Musorgski, Rimski-Korsakov i Borodin, koji su se nazivali Moćnom gomilicom, imali su različitu filozofiju o glazbi od Čajkovskog. Oni su smatrali da bi ruska glazba trebala biti utemeljena na ruskom folkloru i narodnoj muzici, dok je Čajkovski uvijek pokušavao pisati djela takve kvalitete koja bi nadilazila nacionalne barijere, ali ipak suptilno sadržavajući rusku melodiju, ritam i druge karakteristike kompozicije.

Čajkovski je na današnji dan 1893. godine, u dobi od 53 godine, preminuo u nerazjašnjenim okolnostima, najvjerojatnije od kolere.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap