[5.4.] Rođena Agnetha Fältskog, švedska pjevačica megapopularnog benda ABBA

Josip Mihaljević
5. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Gotovo je nemoguće da u životu niste čuli nijednu pjesmu švedskog benda ABBA. Iako su s djelovanjem prestali još 1982. godine, u njihovoj desetogodišnjoj karijeri napisali su toliko nezaboravnih hitova, poput “Dancing Queen”, “SOS”, “Fernando”, “Mamma Mia”, “Take A Chance On Me” i brojne druge. Na današnji dan rođena je jedna od njihove dvije pjevačice, plavuša Agnetha Fältskog.

agnetha faltskog abba

Foto: Agnetha Fältskog | Youtube screenshot

Agnetha je počela pjevati u ranoj mladosti. Pohađala je satove klavira i samostalno je skladala pjesme u lokalnoj crkvi. Sa 13 godina osnovala je grupu The Cambers sa svoje dvije prijateljice, a nastupala je kao back vokal pjevačica u sastavu Berta Engharta. Prvi samostalni album izdala je s 18 godina, a sve pjesme je napisala sama.

Karijera u ABBA-i

Na snimanju jedne glazbene emisije u Göteborgu upoznaje Björna Ulvaeusa. Dvije godine kasnije su se vjenčali i započeli glazbenu suradnju. Ime grupe ABBA dolazi od početnih slova imena članova (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Njihove pjesme su bile jako popularne diljem svijeta od sredine sedamdesetih do početka osamdesetih.

Uspjeh grupe je eksplodirao kada su s pjesmom “Waterloo” osvojili prvo mjesto na Euroviziji 1974. godine, a ABBA je istog trenutka postala ogroman hit na britanskoj sceni jer su pjesme izvodili na engleskom jeziku.

U deset godina postojanja izdali su 8 albuma koji su bili prepuni hitova. Singlovi su im nerijetko i bez većih problema zauzimali prva mjesta na top listama najslušanijih pjesama. Agnethin razvod s Björnom je bio nepremostiv problem i ubrzo nakon toga su se raspali. Björn je napisao hit pjesmu “The Winner Takes It All” povodom njihovog razvoda u kojoj govori o patnji i teškoj situaciji koja je karakteristična za prekide dugogodišnjih veza.

Benny i Björn su nastavili zajedno surađivati, a Agnetha i Frida su otišli svaka svojim putem, radeći na solo karijerama.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [4.4.] na linku ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap