[6.2.] 1958. godine u avionskoj nesreći poginulo je sedam igrača Manchester Uniteda

Josip Mihaljević
6. veljače 2018.
Vremeplov
A- A+

Vraćajući se iz Beograda, gdje su upravo izbacili Crvenu Zvezdu iz sadašnje Lige prvaka, avion s putnicima u kojemu su bili igrači Manchester Uniteda doživio je tešku nesreću na minhenskom aerodromu. U avionu je bilo ukupno 38 putnika i šest članova posade.

Ekipa Manchester Uniteda prije utakmice s Crvenom Zvezdom 1958

Let je iz Beograda bio prisiljen sletjeti u Munchen kako bi tenkirali gorivo. Piloti Thain i Rayment dvaput su odbili poletjeti jer nisu bili zadovoljni sa stanjem jednih od motora. No, ekipa je glasala kako ipak ne bi htjeli prenoćiti u Munhenu i probali su treći put. Vremenske prilike su bile užasne a standardi sigurnosti debelo ispod današnjih. Na pisti za uzletište stvorio se sloj mraza i bljuzge od snijega koji je usporio uzlet i polijetanje je bilo neuspješno – pri kontaktu s bljuzgom na pisti avion je izgubio kontrolu i zabio se u ogradu koja je okruživala zračnu luku.

Većina igrača su bili domaći dečki koji su napredovali kroz nogmetnu akademiju

Od ukupno 44 putnika, na licu mjesta ih je stradalo 20, a još troje ih je od posljedica umrlo u bolnici. Među njima su bili i tadašnji kapetan Manchester Uniteda Roger Byrne, Mark Jones, Eddie Colman, Tommy Taylor, Liam Whelan, David Pegg and Geoff Bent. Prosjek godina im je bio samo 24 i engleski nogometni svijet se oprostio od talentiranih mladih igrača koji su upravo izborili polufinale Lige prvaka. eđu poginulima bilo je i osam sportskih novinara zaduženih za praćenje Uniteda, a vjerojatno najpoznatiji igrač Manchestera u tom razdoblju, Sir Bobby Charlton prošao je s manjim ozljedama.

Klub, bačen u tešku situaciju,  borio se sa završetkom sezone, no ipak su izborili finale FA kupa u kojem su poraženi od Bolton Wanderersa. Sveukupno im je trebalo cijelo desetljeće da se potpuno oporave i upravo deset godina kasnije, 1968., postaju prvi engleski klub koji je osvojio Ligu prvaka.

Njemačka istraga nesreće prvotno je krivila pilote za koje su tvrdili da nisu pravilno odledili avionska krila, no nakon deset godina ipak je dokazano da je katastrofalno stanje piste za uzlet ipak bila glavni krivac za nesreću.

[6.2.] 1958. godine u avionskoj nesreći poginulo je sedam igrača Manchester Uniteda
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap