[22.5.] Ženskaroš, pijanica i majstor lopte: Za njega je i Pelé rekao da je najbolji na svijetu

Josip Mihaljević
22. svibnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1946. godine rođen je najbolji sjevernoirski nogometaš svih vremena, legendarni George Best. Bio je klupska ikona Manchester Uniteda i jedan je od prvih nogometaša koji je novinarima bio zanimljiv van terena jednako koliko i na terenu.

Snimak zaslona/Youtube

Kad je jedan skaut Manchester Uniteda ugledao 15-godišnjeg Georgea Besta kako igra nogomet, odmah je nazvao legendarnog trenera Crvenih vragova Matta Busbyja i rekao: “Mislim da si pronašao genija”.

Najbolji nogometaš koji je obukao dres Sjeverne Irske

pele
Pelé: Čovjek, mit, legenda

Dvije godine kasnije, 17-godišnji George Best debitirao je za Manchester United, a ostalo je povijest. Smatra ga se jednim od najboljih svjetskih driblera, kao vizionara koji je vrhunski kombinirao brzinu i ravnotežu kako bi pobjegao obrambenim igračima. Jednako je ubojit bio i s lijevom i s desnom nogom. Bio je najbolji strijelac lige pet uzastopnih godina.

Uz to, Best je jedan od prvih tzv. celebrity nogometaša – zbog svog burnog života punio je i druge novinarske rubrike, osim naravno sportske. Možda ga najbolje opisuje njegova legendarna izjava s kojom se prisjetio svoje karijere: “Puno sam novca potrošio na piće, žene i brze automobile. Ostatak sam spiskao.”

Igrao je s takvom lakoćom, da danas kada gledamo snimke imamo dojam da se braniči uopće ne trude zaustaviti ga. Možda najbolji nogometaš svih vremena, Pele, upravo je Georga Besta nazvao najboljim nogometašem ikada. Izglasan je na osmom mjestu u top 100 najboljih nogometaša 20. stoljeća.

Zaslužan je za Manchesterovo osvajanje Europskog kupa 1968. godine. Sjevernoirski nogometni savez proglasio ga je najboljim igračem koji je ikada obukao njihov tradicionalni zeleni dres.

Odao se hedonizmu usred karijere

Nažalost, Best je naprasno prekinuo s karijerom kao 27-godišnjak. Problemi s alkoholom i pritisak nogometnog svijeta uzeo je maha, a George je sve češće bio uključen u incidente i kontroverze. Sljedećih 10 godina nasumično je i (vrlo kratkotrajno) igrao za čak 17 različitih klubova, gdje je nerijetko znao odigrati manje od 10 utakmica i potom odustati.

Zbog problema s alkoholom morao je mijenjati jetru, a nakon operacije je svejedno nastavio piti. Zdravstveno stanje mu se zakompliciralo 2005. godine kada je umro kao 59-godišnjak.

Pomalo proročanski, sredinom osamdesetih godina izjavio je ovu rečenicu: “Zaboravit će sve gluposti kad me više ne bude bilo i pamtit će samo moj nogomet. Ako samo jedna osoba na ovom cijelom svijetu misli da sam ja najbolji nogometaš, to je sasvim dovoljno za mene.”

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [21.5.] na ovom linku.

 

[22.5.] Ženskaroš, pijanica i majstor lopte: Za njega je i Pelé rekao da je najbolji na svijetu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap