[5.1.] Preminuo Franjo Punčec, jedan od 10 najvećih hrvatskih sportaša svih vremena

Vladimira Paleček
5. siječnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Svjetski teniski as i jedan od najboljih hrvatskih sportaša 20. stoljeća, Franjo Punčec, 1939. bio je jedan od trojice najboljih tenisača svijeta. No, ratni oblaci koji su se nadvili nad Europom prekinuli su ga na vrhuncu snage. Rodni se Čakovec svom slavnom građaninu zahvalio na dostojan način, te je po njemu nazvan teniski klub u kojem je stasao, kao i ulica u kojem se nalaze teniski tereni.

Franjo Punčec / Foto: wikipedia

Franjo Punčec rođen je u Čakovcu, 22. studenog 1913. Kao sin siromašnih zemljoradnika bez zemlje sakupljao je lopte i pravio linije gospodi koja su igrala tenis. S petnaest godina načinio je sam svoj prvi reket i započeo udarati lopticu. Njegov talent za „bijeli sport“ ubrzo prerasta okvire Čakovca te odlazi u zagrebačku Concordiu. U tom klubu ostvario je najveće uspjehe. U razdoblju od 1933. do 1939. osvaja sedam naslova prvaka tadašnje Jugoslavije, dva puta je nastupio u polufinalu Wimbledona, jednom u polufinalu Roland Garrosa, a bio je i član pobjedničke ekipe u Europskoj zoni Davis Cupa.

Jedan od tri najbolja igrača svijeta 1939. godine

Kruna karijere dolazi mu 1939. kada Punčec ulazi među tri najbolja igrača svijeta. No, ratni oblaci koji su se nadvili nad Europom prekidaju ga na vrhuncu snage. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata vraća se u rodni Čakovec i zapošljava u parfumeriji.

Poslije rata – što zbog političkih, što zbog ekonomskih razloga – sa suprugom Zorom odlazi u Južnoafričku republiku iz koje se više nije nikada vratio. Do kraja života ostao je vjeran svojoj ljubavi prema tenisu, te je nakon prekida bogate igračke karijere vodio tenisku školu.

Preminuo je 5. siječnja 1985. od raka želuca, u 71. godini života.

Rodni se Čakovec svom velikom građaninu zahvalio na dostojan način, te je po njemu nazvan teniski klub u kojem je stasao, kao i ulica u kojem se nalaze teniski tereni. Na županijskoj razini svake se godine dodjeljuje godišnja i nagrada za životno djelo „Franjo Punčec“ sportašima i sportskim djelatnicima koji su također zadužili Međimurje. Povodom 90. obljetnice igranja tenisa u Čakovcu kod teniskih terena u središtu grada podignuta mu je bista, rad kipara Borisa Leinera.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap