[30.4.] U Bečkom Novom Mjestu pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan: “Navik on živi ki zgine pošteno”

Josip Mihaljević
30. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Spomendan je posvećen njima kao simbolima žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine. Inače, Petar Zrinski bio je hvatski ban, vojskovođa i pjesnik. Bio je praunuk sigetskog junaka Nikole Šubića Zrinskog. Fran Krsto Frankopan bio je hrvatski plemić, vojskovođa i pjesnik. Životi su im tragično okončani na današnji dan u Bečkom Novom Mjestu, nakon što je car Leopold otkrio njihovu urotu.

Foto: Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan | Youtube screenshot

Car i kralj Leopold I. Habsburški donio je odluku da se hrvatski velikaši Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan smaknu u Bečkom Novom Mjestu na današnji dan 1671. godine. Obojica su službeno osuđeni zbog veleizdaje i pozivanja na ustanak protiv vladara te im je određena kazna odscijecanja glave i ruku. Kralj je naknadno uvažio njihove molbe te ih je pomilovao od odsijecanja ruku, a živote su izgubili zbog ovih razloga.

Ovaj cijeli događaj poznat je pod nazivom Zrinsko-Frankopanska urota. Početak priče seže nekoliko godina ranije, u 1664. godinu kada je carska vojska strahovito razbila tursku vojsku u bitci kod sv. Godharda. Tu pobjedu car i nije najbolje iskoristio te je s Turcima sklopio Varšavski mir, kojeg će povjesničari kasnije nazivati i sramotnim mirom. Tim mirom Turcima je dozvoljeno zadržati osvojene teritorije, iako su izgubili. S time se nikako nisu mogli složiti hrvatski i ugarski plemići jer se uvelike radilo o njihovim posjedima, a ne onima u tadašnjoj Austriji.

Nezadovoljnike je u Hrvatskoj predvodio Nikola Zrinski, a nakon njegove smrti na čelo je došao njegov mlađi brat, Petar. U borbi za prava Hrvatske pridružio mu se još jedan veliki hrvatski plemić, Fran Krsto Frankopan.

Pokret otpora je rastao, ali Zrinski i Frankopan nisu bili svjesni da među svojim redovima imaju doušnika. On je caru Leopoldu javljao što spremaju te je car, pod izgovorom pomirenja, 1670. godine pozvao Frankopana i Zrinskog u Beč.

Čim su tamo došli, odmah su uhićeni i strpani u zloglasnu tamnicu. Godine 1671., 18. travnja, osuđeni su zbog uvrede kralja i izdaje zemlje na strašnu smrt odsijecanjem glave. Noć uoči pogubljenja, Zrinski i Frankopan su napisali oproštajna pisma svojim suprugama. Oproštajno pismo Petra Zrinkog svojoj ženi Katarini (Moje drago serce) već je sljedeće godine prevedeno na nekoliko svjetskih jezika.

U presudi je pisalo: “…da je počinio najveće grijehe time što je nastojao okruniti se za nezavisnog hrvatskog vladara. Umjesto krune, čeka ga krvavi mač…

Na današnji dan 1671. godine, lišeni su svih titula, a imanja im je zaplijenila država. Nakon toga su pogubljeni odsijecanjem glava.

Njihovi posmrtni ostatci iz Bečkog Novog Mjesta preneseni su i pokopani 1919. godine u zagrebačkoj katedrali.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [29.4.] na linku ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap