[29.4.] Jerry Seinfeld je glavne likove iz svoje serije bazirao na ovim ljudima

Josip Mihaljević
29. travnja 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1954. godine rođen je popularni komičar Jerry Seinfeld. Komedijom se bavio od studentskih dana nastupajući u lokalnim kafićima u New Yorku. Najpoznatiji je, naravno, po fantastičnoj seriji Seinfeld u kojoj je glumio samoga sebe u ulozi glavnoga lika.

seinfeld

Foto: Kramer, George, Elaine i Jerry | Youtube screenshot

Seinfeld je zasigurno jedna od najuspješnijih humorističnih serija u povijesti televizije. Jerry Seinfeld i Larry David su glavni kreatori te serije, a malo je poznato kako su glavne likove u toj seriji bazirali na stvarnim ljudima iz njihovih života. Obojica su majstori tzv. opservacijske komedije koja u glavni fokus stavlja obične, svakodnevne situacije. Moglo bi se reći da je Seinfeld komedija ni o čemu, a zapravo je to komedija o likovima koje možemo svakodnevno prepoznati u našim životima.

George Costanza je zapravo Larry David

George je kao lik iz serije izrastao u kult ličnosti. Baziran je na sukreatoru Seinfelda, Larryju Davidu, koji će vam sasvim otvoreno reći da dijeli čitav niz negativnih karakteristika, baš kao i George. On je neurotičan, gadljiv prema samome sebi i dominiraju ga roditelji iako je vće odrastao čovjek. S druge strane, ima nezgodnu naviku postati pretjerano samouvjeren u najgorim mogućim trenutcima u životu.

“Opet se osjećam kao stari ja. Totalno neadekvatan, potpuno nesiguran, paranoičan, neurotičan. To mi je užitak.” George Costanza

Elaine je bazirana na Seinfeldovoj bivšoj curi

Lik Elaine je velikim djelom baziran na spisateljici i stand-up komičarki Carol Leifer, s kojom je Jerry Seinfeld nekoć hodao. Njih dvoje su ostali dobri prijatelj nakon što im je veza pukla. Baš kao Jerry i Elaine u seriji. Elaine je inteligentna i asertivna, ali i površna u isto vrijeme. Druži se s “dečkima” i tijekom svih 9 sezona im je najbolja prijateljica. Ima problema s ljutnjom i voli se svađati s bilo kime, posebice Georgeom.

Kramer je ludi susjed Larryja Davida

Preko puta Jerryja živi Cosmo Kramer koji je baziran na komičaru Kennyju Krameru koji je dugi niz godina živio preko puta Davidovog stana. Recimo samo da nisu bili u najboljim odnosima. Kramer mu je često ekscentrično upadao u stan s idejema koje su bile, blago rečeno, na rubu pameti.

Kramerov lik se trebao prezivati Kessler, ali su se ipak odlučili ići na varijantu s Kramerom jer je ime bilo predobro za propustiti. Pravi (Kenny) Kramer je to vrlo brzo uočio i zahtjevao je novac jer su koristili njegovo ime. Ekipa Seinfelda je, naravno, to odbila, a Kenny Kramer je tada putovao Amerikom pod kampanjom “Pravi Kramer”.

_____________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [28.4.] na linku ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap