[29.8.] Na svoj rođendan umrla zvijezda Casablance – Ingrid Bergman

Jasmina Grgurić Zanze
29. kolovoza 2018.
Vremeplov
A- A+

Glavna glumica kultne Casablance dobitnica je tri Oscara. Među holivudskim zvijezdama isticala se posebnim karakterom, prirodnim izgledom, ali i visinom. Iako je bila udana, zaljubila se u talijanskog redatelja Roberta Rossellinija te mu rodila sina, nakon čega su se vjenčali i razveli. Iako samozatajna, Ingrid Bergman imala je upečatljivu biografiju.

Ingrid Bergman u filmu Casablanca Snimak zaslona: Youtube

Američki filmski institut proglasio ju je četvrtom najvećom ženskom glumačkom zvijezdom u povijesti, a Oscara je osvojila čak triput. Riječ je poznatoj filmskoj i kazališnoj zvijezdi Ingrid Bergman koju publika najviše pamti po ulozi Ilse u kultnom filmu Casablanca iz 1942. godine s legendarnim Humphreyjem Bogartom.

Casablanca slovi za jedan od najvećih ljubavnih filmova svih vremena, a najpoznatija rečenica iz filma citira se i više od pola stoljeća kasnije.

“Uvijek ćemo imati Pariz” – Rick kaže Ilsi u trenutku rastanka, prisjećajući se vremena u kojem su se zaljubili.

Skandalozna trudnoća

Ingrid Bergman rođena je u Stockholmu 29. kolovoza 1915. godine, a preminula je na isti dan 1982. godine. Ono što ju je kao mladu glumicu izdvajalo od ostalih holivudskih zvijezda toga vremena je što nije htjela promijeniti ime i svoj prirodni izgled bez puno šminke, a sa svojih 1,75 centimetara bila je i jedna od najviših glavnih glumica.

Nakon Casablance, nominirana je za Oscara za najbolju glumicu u filmu Kome zvono zvoni (1943.), njezin prvi film u boji. Sljedeće godine “kipić” je osvojila kao najbolja glumica u filmu Plinsko svjetlo (1944.). Treću uzastopnu nominaciju zaradila je ulogom redovnice u filmu Zvona Svete Marije. Kasnije 1948. godine zaradila je još jednu nominaciju za Ivanu Orleansku. Bergman je igrala i u tri filma Alfreda Hitchcocka 40-ih godina – Začarana, Ozloglašena i U znaku jarca.

Tijekom Drugog svjetskog rata je otišla na Aljasku kako bi zabavila vojnike. Nakon što je rat završio, otišla je u Europu kako bi činila istu stvar. Na snimanju filma talijanskog redatelja Roberta Rossellinija zaljubila se u njega i rodila mu je sina. Njezina trudnoća je krajem 40-ih godina izazvala ogromni skandal u SAD-u. Skandal je prisilio Bergman da se odseli u Italiju, ostavivši muža i kćer u Americi. Njezin muž, dr. Petter Lindström, tužio ju je zbog napuštanja i tražio skrb nad njihovom kćeri. Ingrid Bergman udala se za Rossellinija i rodila blizanke, a brak je završio samo nekoliko godina kasnije.

Treći Oscar za sporednu glumu

Trijumfalni povratak ostvarila je naslovnom ulogom u filmu Anastasia za koju je drugi put osvojila Oscara za najbolju glumicu, a nagradu je u njezino ime preuzeo prijatelj Cary Grant. Trećeg Oscara, ovoga puta kao najbolja sporedna glumica, osvojila je u filmu Ubojstvo u Orient Expressu (1974.)

Bergman je glumila u Jesenjoj sonati Ingmara Bergmana za što je primila svoju sedmu nominaciju za Oscara, a bio je to njezin posljednji filmski nastup. Posthumno je nagrađena još jednim Emmyjem za najbolju glumicu 1982. za televizijsku miniseriju Žena zvana Golda. 

Ingrid Bergman umrla je 1982. godine, na svoj 67. rođendan u Londonu nakon duge bitke s rakom dojke.

 

______________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [28.8.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap