[29.10.] Kako je i zašto nastala “Prva Jugoslavija”, odnosno Kraljevina Jugoslavija?

Josip Mihaljević
29. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Na današnji dan 1918. godine, Hrvatski Sabor donio je jednu od najvažnijih odluka – prekid svih državnopravnih veza s Habsburškom monarhijom. Bilo je to razdoblje kraja Prvog svjetskog rata, a budućnost Hrvatske još uvijek nije bila poznata. Sudbina našeg teritorija rješavala se među velikim silama, a prijetila je opasnost da nas ne raščerupaju Italija s jedne, i Kraljevina Srbija s druge strane.

Sabor 1914

Foto: Hrvatski Sabor iz 1914. godine

Sjetit ćete se da je Italija tijekom Prvog svjetskog rata promijenila strane i prešla na stranu sila Antante 1915. godine. Nisu to napravili s “figom u džepu”, svjetski moćnici su im obećali Istru, otoke Cres, Lošinj i Rab, sjevernu Dalmaciju, kao i većinu dalmatinskih otoka. Prijetila je i opasnost da se dijelovi kontinentalne hrvatske namijene i Srbiji.

Prije kraljevine, Slovenci i Hrvati su imali zajedničku državu

Ipak, preduhitririli su ih hrvatski i slovenski zastupnici, koji su se pred sam kraj raspada Habsburške monarhije. U austrijskom parlamentu istaknuli zahtjev da se zemlje Monarhije u kojima žive Slovenci, Hrvati i Srbi ujedine u samostalno državu pod vlašću Habsburgovaca.

U jesen 1918. godine Habsburška monarhija bila je pred slomom, a koalicija različitih stranaka u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji osnovala je Narodno vijeće SHS.

Na današnji dan 1918. godine, sazvan je Hrvatski sabor koji je jednoglasno prihvatio zaključak o prekidu svih državnopravnih veza s Habsburškom monarhijom. Između ostalog, Sabor je Hrvatsku proglasio samostalnom zemljom, zajedno s teritorijem Rijeke, koja pristupa Državi Slovenaca, Hrvata i Srba.

Radić: “Ne srljajte kao guske u maglu”

Pobjedničke sile Antante nisu priznavali novonastalu državu, a zbog otpora srpskih političara odbili su priznavati i legitimnost političkih odluka. U takvom slabom političkom položaju, Talijani su već počeli s okupacijom unaprijed dogovorenih teritorija (Istra, otoci…), što je naše političare gurnulo u dogovor sa Srbijom. Tome se, između ostalih istaknutih političara, najviše protivio Stjepan Radić, kojeg će u onoj državi koja će uslijediti, naposlijetku i ubiti.

Narodno vijeće donijelo je ubrzanu odluku u kojoj se Država Slovenaca, Hrvata i Srba ujedinjuje s Kraljevinama Srbijom i Crnom Gorom, te je 1. prosinca 1918. godine nastala nova država – Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca. Oni su pak mijenjali ime u Kraljevinu SHS, a potom su odlučili da će službeno ime glasiti Kraljevina Jugoslavija, koja se danas kolokvijalno naziva “Prvom Jugoslavijom”.

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [24.10.] na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap