[28.10.] Povijest nogometa u Hrvatskoj: Održana prva javna utakmica u Zagrebu

Josip Mihaljević
28. listopada 2018.
Vremeplov
A- A+

Prvi nogometni klub osnovan u Hrvatskoj bio je PNIŠK – Prvi nogometni i športski klub. Na današnji dan održana je prva javna utakmica u Zagrebu protiv HAŠK-a, Hrvatskog akademskog športskog kluba. Ipak, nogomet je u Hrvatsku stigao puno ranije, a primat su imali Rijeka i Županja.

lopta

Foto: Pixabay

Na današnji dan 1906. godine HAŠK i PNIŠK odigrali su prvu javnu nogometnu utakmicu u Zagrebu, koja je završila prijateljskim rezultatom 1:1. Igrali su na Zapadnom perivoju, odnosno na današnjem Marulićevom trgu, na prostoru današnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Ipak, povijest nogometa u Hrvatskoj nije počela u Zagrebu – prvi put se igrao u Rijeci i to 1873. godine. Utakmica se odigrala na inicijativu izvjesnog Roberta Whiteheada, inžinjera i vlasnika riječke tvornice Torpedo. S jedne strane igrali su englezi, a s druge djelatnici Mađarskih željeznica. Iako je to prva nogometna utakmica odigrana na hrvatskom tlu, u njoj nisu sudjelovali Hrvati.

Iz tog razloga se za početak nogometa u Hrvatskoj uzima 1880. godina, a mjesto radnje bila je Županja. Turistička zajednica grada Županje voli se pohvaliti činjenicom  da su kolijevka hrvatskog nogometa, ali i tenisa – tada dva tipična engleska sporta.

Nogomet se u Županji također igrao na inicijativu Engleza, odnosno devet engleskih radnika koji su radili na eksploataciji hrastovih šuma. Hrvatski radnici su ih promatrali kako šutaju neobičan okrugao predmet, prilikom kojeg su glasno galamili i smijali se kao djeca. Englezi su se, vidjevši njihov interes, ponudili objasniti pravila, a ubrzo su odigrali prvu utakmicu protiv Engleza.

Loptu s kojom su igrali, “kožu”, i dalje čuvaju u muzeju. Na županjskome trgu nalazio se i spomenik prvoj lopti hrvatskog nogometa, ali je uništen za vrijeme Domovinskog rata. Ponovno je postavljen 2015. godine, na inicijativu Hrvatskog nogometnog saveza.

Tako otprilike glasi povijest nogometa u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama gdje su ga Englezi prezentirali. Danas je nogomet najpopularniji sport u čitavom svijetu.

https://www.youtube.com/watch?v=Qj5KXrg_L9s

___________________________

Pročitajte što se dogodilo jučer [27.10.] na ovom linku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap